Lika olika

Dumplings till lunch och dumplings till middag. Kanske håller jag på att förvandlas till kines. Vid närmare eftertanke har jag nog en bit kvar, i alla fall när det gäller matvanor. Förra veckan berättade Angela, denna tålmodiga tjej som är den femte i ordningen att försöka lära oss kinesiska, att hennes favoritmat är tuppkam. När hennes pappa äter tupphuvudet ber hon alltid honom spara kammen till henne. Hennes syster däremot, hon ger inte mycket för kammen. Nej, ögon ska det vara om hon får bestämma. Stackars pappan, det blir ju bara hjärnan kvar till honom.

Förutom mat diskuterar vi ofta vårt andra favoritämne, kinesisk vidskeplighet, med Angela (ja, vi gör vad vi kan för att slippa trist kinesisk grammatik). Med allvarlig min har hon berättat för oss om olika siffror och tals betydelse. Siffran fyra, sì, gör man bäst i att undvika i Kina. På kinesiska är ordet för fyra nämligen likt ordet för död, sĭ. Siffran åtta, bā, är däremot omåttligt populär. Uttalet liknar ordet för att bli rik, fā. Talet 518 låter nästan som ”jag är rik” så det är också ett mycket bra tal. Man kan överallt se hur denna vidskeplighet och fixering vid siffrors betydelse genomsyrar kinesernas vardag. Maträtter kostar ofta 8 eller 88 RMB, bästa summan att ge någon i bröllopspresent är förstås 888 RMB. När man tecknar telefonabonnemang får man betala lite extra för telefonnummer med många åttor i. Telefonnummer med många fyror i reas däremot ut. För ett antal år sedan dömdes fem män i Peking till 1,5 års fängelse för slagsmål om en registreringsskylt med 8888 på. Att bo i ett hus med nummer 4 är ju förstås förödande. Men det löser man lätt genom att rita en cirkel runt husnumret, då stoppar man de negativa energierna från att flöda fritt och påverka hemmet negativt.

Under en av våra lektioner bjöd vi på jordnötter. Angela undrade då om vi ville ha tvillingar. Vi förstod inte riktigt frågan. Hon förklarade att eftersom det alltid är två nötter i ett jordnötsskal så ska man äta jordnötter om man vill ha tvillingar. ”In China you can only have one child. If you eat peanuts you will get twins. If you can get twins it will be perfect!” Där ser man.

Angela undrade om vi inte tror på sådant här i Sverige. ”Nähä, du” svarade vi, ”det gör vi verkligen inte.” ”Visserligen har vi otursnumret 13”, sa jag. ”Men det är ju mest på skoj”. ”Värst är fredagen den 13:e, det är en riktig otursdag! Då vill man helst inte ut och flyga”, fyllde Martin i. Sen ska man helst inte lägga nycklarna på bordet.. eller gå under en stege. Och ser du en svart katt gå över vägen ska du spotta tre gånger. Dödar du en spindel blir det regn. En krossad spegel ger dig sju års olycka.

Men det är ju bara sånt man säger. Peppar, peppar...


Julstamning i Shanghai

December har varit en jaktad manad. Mycket, mycket att gora. I vanliga fall handlar det om julmat, julklappar och pynt. Har har vi inte gjort nagon julmat, inte lyckats handla mer an en enda julklapp. Vi har mest varit jaktade. Det kanns som hemma!

Vi har forsokt att bringa lite julkansla till var lagenhet. Bland annat ar den smyckad med julrosor, en adventsstjarna och en julgran i plast. I koket star vinglogg (halv urdrucken) och saffransglogg (lite smuttad pa). Imorgon kommer Sheraton att leverera (Hollywood-fru-varning) var julskinka som vi lar fa skynda oss att ata upp. Vi har tillsammans med ca 300 andra svenskar atit hotelllagat julbord. Vi har frusit lite granna, mest inomhus. Lena har bakat pepparkakor och hangt nagra exemplar i vara fonster. Vi har atit skinkmacka (bestaende av prosciuttu  di parma och dijonsenap pa baguette forvisso). Vi har haft gloggfest med tillhorande huvudvark dagen efter. Vi har kopt portvin som man kan smutta pa nar man star i koket. Nagonstans dar slutar det nog.

Kanslan i Shanghai ar som nar vi far de forsta kalla natterna i  Sverige. Lite vemod nar man fattar att sommaren oundvikligen ar slut, sa aven sensommaren och tidiga hosten. Det ar ofta gra himmel nu. Plusgrader, men kyla som liksom kyler kroppen inifran och ut. Loven faller fran vissa trad, andra ser oberorda ut, men vaxlar farg till gratt i brist pa andra yttringar. Plostligt kommer solen, da ser man att det faktiskt fanns en del rodgula lov kvar pa traden, en del ligger fint pa marken. Det saljs apelsiner fran sma lastbilsflak pa gatorna. Forsaljarna ler och kastar apelsinerna till varandra. Det ar ocksa jordgubbssasong, eller iallafall smygpremiar. Man kan sitta vid ett fonster och dricka varmt kaffe nar solen stralar utanfor. Har vet man aldrig.

Ikvall kommer kortbesok fran Sverige som vi ser fram emot att ata / dricka middag med. Helgen ar sen spackad av lagenhetsvisningar, bartomningar, skridskoakning och julklappshandel. I den ordningen dessvarre.

Nya vanor vi lagt oss till med sen senast

1.       Vi gor egen yoghurt i en maskin som varken luktar, later eller knappt syns. Gott blir det iallafall. Lena ar var yoghurtista. Hon bade syns, luktar och later under tiden dock.

2.       Vi ater omelett pa helgerna istaller for scrambled eggs. Det ar en teknikovning tagen ur en halvfransk helmilitar kokbok ”hold the fork firmly with one hand, always keeping it horizontal and parallel to the frying pan as you spread the eggs evenly on the surface”.

3.       Vi ser pa Dexter.

4.       Vi dricker cappuccino istallet for espresso.

5.       Vi ater ankbrost tillagade med kirugisk precision

6.       Vi sager ofta: ”Vi borde boka boende i Sydney”

7.       Vi har nu sex olika banker. Tre kinesiska och tre svenska. Det hela ar mycket smidigt.  


Första advent


Vi vet att det är old news, andra advent är ju snart här, men vi tyckte ändå det kunde vara på sin plats att ge er en kort resumé från första söndagen i väntans tider. Mest för att vi ville skryta om det fina vädret.

Här bor vi, det vet ni. Och i mitten bor Håkan. Eller bodde.  




Vi vill gärna få med de här palmerna på bild. De känns exotiska.




Termometern visade en bra bit över 20 grader. Helt klart shortsväder. Herregud, hade bara poolerna varit öppna hade vi hängt där. Badat, solat. Men majoriteten av människorna vi mötte verkade inte alls hålla med. De tittade häpet på Martins bara ben. Några vände till och med bort blicken och tycktes tänka "Jag låtsas som jag inte såg det där".




Tar du halsduk? Jag tar mössa.




Jag tar en banan.




Okammad och trött efter lördagens glöggfest. Kanske en snygg pose kan hjälpa? Inte det.




Vissa saker är som i Sverige. Apelsinsäsongen verkar vara en sådan.




Men det mesta är ju uppochner. Som jordgubbssäsongen.




Än en gång kan vi konstatera att Shanghai gör sig bäst med overkligt blå himmel som kuliss. Att det ska vara så svårt för henne att förstå. 






RSS 2.0