Lupu Bridge

Och så var det ju det där äventyret vi skulle ut på. Äventyret som Martin kallade närmast livsfarligt i ett inlägg för någon vecka sedan. Förra söndagsförmiddagen var i alla fall bokad för detta (eller egentligen förförra men då hade vi för ont i håret för äventyr). Jag klagade på dimma och dålig sikt när vi vaknade men det hade jag inte mycket för. Upp och hoppa sa Martin för upp skulle vi, upp på bron. Närmare bestämt på världens längsta "arch bridge". Ber om ursäkt för mina bristande brokunskaper men jag gissar på att det kallas valvbro på svenska. Efter att ha fyllt på depåerna med gatumat-frukost inför denna strapats traskade vi iväg mot floden. Vi tog en kaffe på vägen, beundrade vad vi tror är magnoliaträd som stod i blom och såg så småningom bron trona upp sig mellan husen.                                                            


Som sig bör i Kina möttes vi av en mindre armé av folk vid entrén; visa vägen in genom dörren-tjejen, visa vägen till toan-killen, biljettrivar-snubben, hiss-tryckar-killen och 17 andra tedrickande, rökande och/eller sovande broanställda med odefinierade arbetsuppgifter. Tilläggas kan att besökare denna förmiddag var vi och två till.

För att komma upp på brovalvets högsta punkt fick vi först åka hiss upp till själva vägbron och sedan klättra de 367 trappstegen upp på valvet. Vi tog sikte på paret före oss och lyckades passera dem med bara 15 trappsteg kvar.


                                         

                                         


Själva brovalvet spänner över 550 meter. Andra intressanta fakta om bron är att den består av mer än 35 000 ton stål och att det är den första valvbron som sammanfogats enbart genom svetsning, ja förutom två mittsektionsdelar då som har nitats ihop.

Väl uppe på toppen ser man staden breda ut sig ända till horisonten. Eller vi tror det i alla fall, det var lite svårt att se genom dimman. Vi kände oss i alla fall oövervinnliga, Martin började till och med ropa ”I’m the king of the world” och yra om att han kunde flyga.                                         Där någonstans tyckte jag att det räckte med äventyr och föreslog att vi kanske skulle börja ta oss neråt igen. Martin gick motvilligt med på detta och började med huvudet hängande traska de 367 trappstegen tillbaka.                                        


När vi kom ner igen hade magnolian börjat fälla sina blad.                                       

Skaldjursfrossa

I fredags fick en av Shanghais bästa skaldjursrestaurang äran att ha oss som gäster. Vet tyvärr inte vad restaurangen heter men det var nr. 48 på gatan full av skaldjursrestauranger i alla fall. De i sällskapet som tidigare ätit på just nr. 48 hade uppenbarligen överlevt och påstod själva att de gjort det utan krämpor.


                              


Efter att ha kollat in utbudet tvekade vi aldrig utan jagade reda på  några pallar och trängde ihop oss vid ett bord en trappa ner. 


                                            

Här åts det grillade musslor, ostron, pilgrimsmusslor, majs, bröd, sparris och även en del kött. Maten serveras på rostfria fat, servetten fungerar som tallrik, ölen kostar 7 kr styck och dricks i plastmugg.


                                


Shanghai när det är som bäst.


Ratta rätt

Det känns tryggt att veta att man i alla fall kan lita på sopåkarna när man ger sig ut i Shanghai-trafiken.Uppkörning på allmän plats.
Hela personalstyrkan hejar på.


Hade varit bra om det funnits något liknande för taxichaufförer.

Kaaa Fäääj

Till en början kändes det hopplöst, faktiskt helt omöjligt att få något som liknar kinesiska ljud ur våra munnar. Hur gör dom, kineserna? Det gick en lektion, det gick två. Vi vek våra tungor framåt och bakåt, sträckte och böjde men framstegen uteblev. Tills en dag. Dagen då polletten trillade ner, koden knäcktes. Fokus, det krävs fokus för att låta som en kines. Fokus på att försöka härma en person med grovt talfel. Ska du säga Colombia säger du ”Gööö Lun Bii Yaaa”, ska du säga Boston säger du ”Boo Shi Don”, ska du säga kaffe säger du ”Kaaa Fäääj” med långa entoniga vokaler. Man känner sig dum, man känner sig efterbliven men det är bara att gilla läget och ljuda på. Svårare än så är det inte.Jag övar på att låta efterbliven.

Friday night and the lights are low

Veckans kanske bästa dag är fredagen. Man kommer hem från jobbet och då har man sett till att inte ha något inbokat.

Igår hade ändå Lena smyg-bokat in oss på massage lagom till jag kom hem! "-Jippiie, surprise! Vi ska på massage!" sa Lena. "-Hahe" sa jag nervöst. Om man väljer Kinesisk massage (vilket det var gjort) så kostar det på ett fint ställe ca 80 RMB för en timme. Kinesisk massage är ungefär som svensk massage, men istället för att de har ambitionen att få bort slaggprodukter ur musklerna har de istället siktet inställt på att driva ut djävulen ur kroppen. Det görs genom att trycka mycket hårt på olika platser.

Hela inramningen är väldigt proffsig. Doftljus, rött te, avslappnande musik och tyg som hänger lite här och där.Så här såg det ut efter 60 minuters knådning. Då fick man också te igen. Tröjan knyts på ryggen, det är ganska svårt.

När man precis fått kinesisk massage är det en fantastisk känsla. En blandning av förnyad energi och tacksamhet att vara vid liv.

Efter massagen skulle vi ut och äta. Vi gick på en för oss ovanlig gatan, Sinan Lu. Där fanns många olika restauranger av olika typer att välja på.Det här stället såg ju fint ut. 
 


Eller det här.

Det slutade dock som det brukar göra. Med Japansk mat. Det blev en lyckad kväll. Om ni tycker att bilderna nedan lutar eller ser konstiga ut är det för att jag har vinklat kameran. Kvällens höjdare var grillade sardiner med citron.På söndag ska vi på ett närmast livsfarligt äventyr. Ge er till tåls. Allt kommer dokumenteras med kamera.

Så här kan det se ut ibland

Nu är det morgon här. Vi har just stigit upp och ska snart iväg till språkskolan. Tänkte snabbt dela med mig av utsikten. Så här ser det ut när vi tittar ut genom vårt sovrumsfönster. Prickarna i mitten är bilar. I de låga husen bor våra grannar svetsaren, knivsliparen, megafonmannen, blomtanten och filmgubben. Nu ska vi gå ner och säga god morgon till dem.


Vår mataffär

Vår mataffär liknar på många sätt en svensk mataffär. Här finns visserligen inte ost, prickigkorv eller bryggkaffe men väl juice, ägg och yoghurt.


 

På andra sätt är den inte så lik varken ICA Maxi eller Coop Forum, inte heller skrutt-Ica Cigarren och vid närmare eftertanke inte ens Lidl.

Dagens fotograferande väckte stort intresse hos butikspersonalen. De slet och drog i mig och insisterade på att jag skulle fota specifika föremål. Det visade sig ganska snart att vi hade olika uppfattningar om vad som var värt att föreviga. 


 


Hot town

De senaste två dagarna har Shanghai varit allt det där man vill att en stad ska vara. En solstråle som letar sig in genom gardinerna på morgonen och påminner om att man borde dammsuga. Lukten av nyklippt gräs som plötsligt bryts av dofterna från det franska caféet på hörnet. Värmen som uppmanar dig att ta av jackan en stund och sedan övergår i en havsbris som vänligt berättar att du varit lite ivrig. Dagar då man bara vill vara en del av staden utan att liksom själv ta något utrymme. Gör man det är man rädd att magin ska försvinna. Man låter därför Shanghai hållas och gå sina egna vägar, bara vara sig själv.

Jag önskar ni kunde varit här.


Tokyo jag tänker på dig

I måndags, när vi bokade vår resa till Tokyo, kändes allt mycket bra. Avresa 1 april och enligt prognosen skulle årets körsbärsblomssäsong inledas 31 mars. Se så fantastiskt!

Idag känner vi oss mer tveksamma.

Antikrundan facit

Efter ett hejdundrande gissande till hoger och vanster. Och manga fina varderingsprinciper ar det nu dags att avsloja sanningen om dessa pjaser.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att manga underskattar vardet av kinesisk antik hantverkskonst. Man skulle ocksa kunna konstatera att vi kanske overskattat vardet av kinesisk antik hantverkskonst. Naja, sa har ligger det till iallafall:

KISTAN

Gissningarna pa vad den storre forvaringskistan kostade spande mellan 5-20 kronor. Ar ni fran vettet? Ar vi fran vettet? Avgor sjalva!

Utgangspris: 300 SEK
Kopt for: 150 SEK
Gissat snitt: 13 SEK

Kommentar: Forsta kopet. Trodde i detta lage pa mycket hogre priser, kunde kanske prutat mer. De vagrade salja for 100.

Etappvinnare: Benny med gissning pa 20 SEK.

TRUMMAN

Detta slagverk (en anvand militar trumma) skapade ocksa bryderier, som "varfor", eller "bravo!" eller "hmmm".

Utgangspris: 200 SEK
Kopt for: 120 SEK
Gissat snitt: 35 SEK

Kommentar: En varderingsprincip som foll juryn i smaken var. "kommer nog fran afrika.... 27.50!" Bra jobb!

Etappvinnare: Benny med gissning pa 60 SEK

PALLARNA

Nja, kanske inte sa lurigt. Hur dyra kan de vara tanker ni? Men da hade ni inte raknat med att vi kopte dem oprutat!

Utgangspris: 40 SEK
Kopt for: 40 SEK
Gissat snitt: 7 SEK

Kommentar: Lena har vaknat flera natter och yrat ur sig meningar som "pallarna... skulle inte betalt sa my..." eller "RABATT! ge mig RABATT". Slutsats: overpris!

Etappvinnare: Benny med gissning pa 10 SEK

DRAKEN

Min nya favorit. Star nu och vaktar blomvasen pa bordet, och gor det med den aran maste jag saga. Gar ofta forbi och hejar pa den lite latt. "Halla draken" eller "Oj, vilka klor du har! Duktigt drake" brukar det lata.

Utgangspris: 250 SEK
Kopt for: 100 SEK
Gissat snitt: 90 SEK

Kommentar: Hard kamp som jag tidigare indikerat. Vid ett forsta bud pa 50 sa blev handlaren tokig och slet at sig draken, gomde den bakom ryggen och vaste, "ssscchhrrffff". Tror inte denna gatt att pruta ner mycket mer.

Etappvinnare: Benny med gissning pa 80 SEK

Totalsegrare Benny! Du har vunnit ett minne fran denna tavling som kommer att inhandlas pa antikmarknaden. Grattis!Gott om kineser

I en gatukorsning nära oss jobbar 21 statligt anställda personer.  Det är, i vardera ände av de fyra övergångsställena en trafikassistent (han med reflexvästen), trafikassistentens assistent (han med flaggan) och en gatsopare. Gatsopar-organisationen har nyligen slimmats så varje gatsopare ansvarar nu för ett helt hörn av korsningen.
 I mitten har vi polisen.Till sin hjälp har polisen och trafikassistenterna trafikljus. Ändå får man som gångtrafikant utan undantag tvärnita för bilar som dyker upp till höger och vänster vid grön gubbe. Jag får inte ihop det.


Antikrundan med gissa-priset special!

Idag har vi gett oss ut på jakt efter antikviteter. Vi tog tunnelbanan till en slutstation. Där luktade det blöt hund. Det var förvisso logiskt eftersom det regnar, och vi var omgivna av hundar.

Vi sökte skydd för regnet och beslutade oss för att byta en kort promenad mot en moppetaxi. Vi frågade moppetaxichaffisen om han hittar till antikmarknaden. Han sa "Ja!" och gick därefter och frågade en kollega.Kollegan: "-Det vet ju varenda idiot att det ligger bakom muren där borta. Fån!"

Vår chaffis satte full fart.Det gick snabbt och jag var lite sådär klädsamt skraj. "-Aaaakta trottoaren! SE UPP! BIL!" coachade jag honom vant fram genom trafiken. Det gick såklart bra.

När vi betalade honom ville han ha 2 RMB. Lena hörde fel och gav honom 5 RMB. Han blev då ofattbart glad och beslutade sig för att, så att säga, bli vår bitch för resten av eftermiddagen. Bra Lena!Så här såg det ut vid entrén. (bilden är tagen efter, det ser ni på vår lilla kasse med fynd)Det fanns ganska många antikviteter. Bland annat några stolar.Vi beslutade oss för att använda våra kunskaper från TV. Jag kollade om Mingdynastins stämpel fanns i botten av denna vas. I just detta exemplar saknades den dock. Attans!Lena hittade en väska som var "söt". "Söta" saker har ett högt så kallat 'affektionsvärde' berättar hon och dammar av den lite grann.Jag hittade ett samuraisvärd. Ett sådant är ju inte bara fint utan har också ett praktiskt värde. T ex om det kommer tjuvar. Jag kollade om det fanns vågmönster på bladet. Det gjorde det. Det är ett tecken på att det behandlats med lera vilket gjordes förr i tidenför att bara delvis härda klingan (tack till TV programmet "Worlds sharpest things"). Lena sa att jag var "ko-ko". Jag svarade "Hai!" och drog svärd. Lena suckade.Denna behöver vi också! Jaså.. inte det.Här öppnas en helt vanlig tidsportal. Det verkar vara normalt här. Kanske köper de sina antikviteter genom denna portal. Smart!

Nu följer lite frågesport. Gör så här:

1. Ta fram papper och penna
2. Titta på de fyra bilderna nedan och tänk Knut Knutsson.
3. Värdera "objekten" (det är proffsigare att kalla dem det)
4. Skriv in just din gissning på prisen i kommentarsfältet.
5. Skriv vem du är. Vinnaren utropas på tisdag!

Förutsättningar:

Alla priser prutas av Lena innan slutpris nås. Lena kan beskrivas som en fräsande prutare utan någon som helst skam i kroppen. Taktiken är att chocka, lura, mosa, mosa igen, betala. I priserna ingår hemkörning (ca 1 mil)

För motståndet står en ärrad kines som sett alla knep och hört alla argument. Han har lurat folk från Borås till Bolivia att betala överpriser. Men han har kanske aldrig gått en match mot en smålänning tidigare.

Marknaden är het. Utbudet stort, men det är också efterfrågan.

OBJEKT 1 - KISTANBeskrivning: Den näst understa kistan. Den är ca 100 (l) x 400 (h) x 600 (d). Den är gammal och dammig. Bläcken är hela och fina. Den har inga yttre skador.

OBJEKT 2 - TRUMMANDen övre trumman. Ca 60 cm i diameter. Fullt fungerande. Kanske tidigt 1900 tal. Lite repig, men i bra skick. Om du vill veta varför vi behövde en trumma kan du skicka e-mail till Lena. Jag är ovetande. Vad tror du? 50 spänn? Kanske 475? Svårt va?

OBJEKT 3 - 2 PALLARDe två små pallarna. Mycket gamla och handkarvade. Krukorna hade vi sedan tidigare. Ange pris per par.

OBJEKT 4 - DRAKENEn smidd (ej gjuten) mässingdrake. Ca 50 cm högt. Tung och solid i bra skick. I denna prutning kan jag avslöja att Lena började spotta och svära lite. Kinesen, som blev förolämpad gömde då draken bakom ryggen och gick därefter och gömde den i en hylla. Det var en mycket hård strid innan den bärgades!

Nu kan ni börja gissa!


Matdagboken

Idag har varit en så kallad unna-sig-dag.

Utan omsvep följer här dagens måltider i bilder:

Frukost på Haya's med pitabröd, scrambled eggs, tonfisk, färskpressad persikojuice, wienerbröd, marmelad och toast.Lunch på Pho Seasons med färska vårrullar, kyckling och nudlar. Notera även ölen!Till kvällsmat blir det 6 km löpning, armhävningar kryddade med push-ups, samt ljummet vatten.


Mandarin

Kort, rapp ordväxling i vårt vardagsrum

Martin: Nĭ hăo!

Lena: Nĭ hăo!

Martin: Nĭ hăo mà?

Lena: Wŏ hĕn hăo, xièxie. Nĭ ne?

Martin: Wŏ hĕn hăo, nĭ shì nă guó rén?

Lena: Wŏ shì rui djen rén. Nĭ ne?

Martin: Wŏ shì zhōng guo rén.

Lena: Nĭ jiào shén me ming zi?

Martin: Wŏ jiào ‘Snyggo’

Detta tog bara två timmar att lära sig. Antagligen är man lite av ett geni.


Post

Det kommer en del post till oss. Det mesta har vi ingen aning om vad det är för något men brev med stämplar på sparar vi. Vi tror att de kan vara viktiga. Kanske något som ska betalas. Ibland hänger det också lappar på vår lägenhetsdörr. På vissa kan man utläsa ett klockslag. Någon har varit här. Oklart vem och varför. 
Igår låg det två paket i postfacket. Vi blev väldigt exalterade över detta. Vad kunde det vara för något!? Vi kunde inte hålla oss utan slet upp paketen i hissen på väg upp till lägenheten. Det första paketet tackar vi Ronald för. Ronald McDonald. Vilken tjusig kalender! En hamburgare för varje månad.

 


Det andra paketet tackar vi mamma Lotta och Karin för. En hel tidning fylld med bara vanliga bokstäver och svenska ord.Vi läser och läser och när vi läst klart börjar vi om igen.


RSS 2.0