Utflykt part II, "Lost in Moganshan"

Hej,

Nu har vi bokat in en helg pa det har stallet.

 

Naturen runt Moganshan. Hyggligt fint va?Sjon vid boendet. Har ska jag lana en stol och ett metspo, kopa nagra ol och bara fiska en stund. Kan ana att det ar Bambumetspo vi snackar.Majoriteten av all skog ar Bambu. Undrar om man kan ga vilse bland Bambu?Har ska vi bo. Pa kvallen ar det inbokat grillning i vart lilla hus.Har blir det nog bra om vi ater frukost. Pa morgonen hanger det en pase nybakat brod pa dorren. Det kanns ganska bra, faktiskt.

Vi far nog anledning att aterkomma med en recension av detta stalle.
Wormholes - nu pa bloggen!

Kara lasare. En portal i tid och rymd har uppenbarats pa var blogg. Jag misstanker att det ar ett sa kallat "worm hole", eller "maskhal". Den har medfort att ett inlagg har hoppat in och placerat sig i forfluten tid!

Observera darfor att inlagget "Hangzhou t.o.r" finns langre ner. Eftersom jag ar pa gott humor bjuder jag dessutom pa lite extrabilder.

En makaber syn. Karate Kid moter kaffekultur i teets hemland.
Lena vid Western Lake. Snygg va?

Evighetsjobb

 

 Vecka efter vecka. Dag ut och dag in. Morgon, middag, kväll.
Att putsa räckena på gångbron över motorvägen är ett evighetsjobb...
...som tar på krafterna.

Hangzhou t.o.r

Kara lasarskara,

I lordags var vi pa en liten tur till Hangzhou, ca 17 mil fran Shanghai. Hangzhou ar en stad med tusenarig historia, kand for sina tradgardar och Western Lake som ligger mitt i stan. Man sager i Kina att 'ovan Hnagzhou only heaven'. Det galler val iofs de flesta stader, men detta ska ha inneborden att staden ar ett himmelrike pa jorden.

Nu drar vi!

Avresan sker fran Shanghais centralstation. Har har jag fatt syn pa taget vi ska resa med. Jag far guppyliknande drag nar jag blir imponerad.
Lena tog det futuristiska taget lite mer med ro sa att saga. Detta tag tog oss till Hangzhou med en hastighet av 350 km/h.

Det ar nagot visst med att aka tog. Det har ett lite James-Bond-romantiskt skimmer over sig. Man man aker fran Shanghai ut pa landsbygden och ser ut genom fonstret ar det om att se en film om hur det var forr i tiden.


       

Eftersom Lena och jag ar vad man kan kalla light-aventyrlystna manniskor smidde vi planer pa att ta oss runt sjon, forst tankte vi till fots, men valet foll pa att cykla runt istallet. Lena sag majestatisk ut pa sin cykel, som en harforare pa en hast som heter Blixtknaus till exempel. Jag paminner istallet om scenen i ET nar alla BMXer borjar flyga.
Sa har ser det ut vid vastra sjon. Detta ar en bro som pa minner om en vildvuxen mexar-mustasch. Det ar inte smog som gor bilden brun, det ar sepia, en fotografs motsvarighet till anabola steroider.Har ligger Starbucks.Kul scen vid sjon. Gubbarna spelar Uno och sanker nagra folkol. Yu lagger ut en +4 och vander hall. Wen blir chockad, resten av gubbarna skrattar hysteriskt mellan djupa klunkar ur sina Pripps. Har borde man sitta nar man blir gammal.Regissorer som funderar pa att spela in Shogun II: Rattigheterna till denna bild kostar 1 000 000 000 plus moms.Vuxna man gor saker tillsamans.Naja, vad tycker ni? Hyggligt stalle va. Om Hangzhou ar himmelen pa jorden sa ar Shanghai nog vantrummet dit.Högtidsstund


Under gårdagens brunch plockade vårt sällskap plötsligt upp en Aftonbladet med sportbilag ur påsen de hade med sig. De berättade att de fått tidningen av en kompis som i sin tur fått den av en jobbarkompis och undrade försynt om vi nu ville ha den.

Vårt eftermiddagskaffi blev till en högtidsstund. Att tidningen var från 14 maj spelade ingen större roll.


En stilla undran...

...vem räckte upp handen på Top of City Garden Property Service Center's morgonmöte och sa "jag fixar översättningen"? 


32 ar senare

Forst av allt - forlat avsaknaden av prickar over de bokstaver som kan tankas behova det. Att utesluta dem ar for mig ett uttryck for revolutionart konstnarsskap. Ett viktigt stallningstagande for ett prickfritt samhalle.

Sa till dagens tema. Ett alldeles sarskilt sadant. Det ar namligen sa forstar ni vanner att for 32 ar sedan foddes ett alldeles speciell litet flickebarn. Hon fick namnet Lena, det betyder "ljus", eller "den som ar pa lyset".

Idag bor Lena med det sardeles vackra gossebarnet Martin i en lagenhet pa Dagu Lu i Shanghai. Eftersom de flesta av er lasare inte bor har sa tankte jag invitera er till att ta del av detta illustrerade lilla masterverk; "Aldrande i Asien" (las aven "Tarta i Tasjkent" och "Mogen i Mogadishu")   Det knakar latt nar han satter sig upp och hans fotter nar golvet. Det galler att smyga. Det galler att vara absolut ljudlos. Han stanger av klockan innan alarmet satts igang. Han ar nojd, "det har blir en bra dag" tanker han. Som i trans skyndar han ut i koket och mal kaffebonor, steker agg och skivar frukt. "Jag maste skynda mig, far inte bli sen".

I sovrummet bredvid borjar solen strala in mellan persiennerna. Det ar var, och luftkonditioneringen ar inte igang sa luften i rummet varms sakta upp. Tva fotter sticker fram nedanfor tacket. Det ena foten ror hastigt pa sig, kanske var det en av arets forsta flugor som slagit sig ner for att vila. Ett ogonlock oppnas. Ett till. Hon hor nagot, var det vad som vackte henne? Hon hor det tydligt: - Nagon ar i koket.

De forbannade aggen reagerar som all annan mat han lagar somndrucken pa gasspisen. Brant i botten och anda inte genomstekt. Han skrapar irriterat ihop omeletten och vander pa den, darefter aker den upp pa tva fat som stalls bredvid en nygjord smoothie och starkt kaffe pa brickan. Nu ska hon vackas.

 

Strax efter denna historia kommer vi med aven bildmassigt i pa denna fodelsedag. Pa morgonen fick Lena en bok av Lotta och ett knepigt paket inslaget i aluminiumfolie av Martin.

Av resterande Elmare fick dagens fortjusande huvudperson senare under formiddagen denna lilla bukett. Det ar nagot speciellt med tjejer och blommor. (Blomman t v i bild)
Den har arten har ungefar samma farg och tyngd som tussilago, men luktar lite annorlunda.Blommor i all ara, men kolla in blomsterbudet. Vilken avantgardistisk frisyr, vilka snitt i den eleganta kavajen!
Sen blev det 11-kaffe pa en liten gata. Lena fick valja stalle, det var inte latt.Till slut valde hon att ta med en bakelse hem. Den hittade hon pa det ansprakslosa lilla cafeet "Starbucks". Mysigt, Lena!

Efter fikat gick vi till parken och laste och drack det kaffe vi tagit med i en liten termos. Solen sken och det kandes somrigt, alltsa inte bara varmt som pa sommaren, utan som sommar. Pa riktigt. Nar man inte trodde det kunde bli battre plockade Lena fram tva Singoallakex som hon virat in i ett papper. De hade blivit lite mjuka i ryggsacken, men det gjorde ingenting.

Det blev en lang dag i solen. De sken liksom ikapp, den lite storre himlakroppen solen och den lite mindre jord-bon Solen. Vi hann till och med att okynnesdricka ett glas vin pa balkongen under sondagseftermiddagen.En valdigt fin dag avslutades lika fint med att vi at middag pa Goga.Tack, Lena, for att du foddes den dar dagen for 32 ar sedan.


Fredag morgon på Dagu Road

 
Här bor vi. Jag vet, det ser inte mycket ut för världen så här på håll. Men kom närmre så får ni se vad som händer på vår gata i stan en helt vanlig fredagmorgon.

Spontan grönskaksmarknad vid parken. Affärerna verkar gå bra idag, efter en kvart är allt slut och marknaden är över. Lägg märke till kvinnan med paraplyet. Paraply används flitigare mot sol än mot regn här.

Grannen vädrar täcken och hänger tvätt.

Oklart vad männen sysslar med men flickan verkar i alla fall ha tappat tålamodet.

En trehjuling väntar på att få rulla ut på stadens gator. 

För mango- och aprikoshandlaren gick affärerna inte lika bra den här morgonen. Han fick gång på gång leta ny plats för att få sina frukter sålda.

Det kinesiska tecknet för vila består av tecknet för människa och träd. Och ja... visst är det skönt att vila i skuggan av ett träd.

 Slå dank. I resten av mitt liv kommer jag tänka på kineserna när jag hör detta uttryck. Se och lär.


 

A month in the life of expats

Vi har varit dåliga på det här med bilder. Nu blir det bättring. Först en resume av den senaste månaden.
21:18 The Bund mot Pudong - Där ingen kunde tro att någon kunde bo (till för sisådär 15 år sedan) 

02:46 På väg hem från James Bond fest.

02:47 Bond får feeling

19:51 Elm / Axelsson provkök testar lokal entrecote. Den får 3 solar, tillbehören 4.

  08:32 Frukost pa Jamaica Blue - Det finns något dekadent över kombon tonfisk / kaffe.

15:20 Crosstrainer med Lena - Notera att hon på kinesiskt maner skippar att byta om. Fint Lena!

10:11 Taxi - På väg från något till något annat.

20:14 Vinprovning - Martin känner sig som mest maskulin då han testar roséviner med 11 tjejer som samtliga intygar att deras män ALDRIIIG ("NEEEEVER") skulle dricka rosé, eller kanske vin över huvud taget faktiskt.

12:00 På tivolit Happy Valley - en mycket speciell plats. Invigningsdagen stannade bergbanan, fritt fall föll aldrig, 3 personer skadades när de fick en skylt över sig, det var 3 timmar kö till närmsta matbit. Det var... som Liseberg.

04:22 På väg hem från "Cross-cultural drinking party" - Vi bidrog med Snaps. Oklart om någon annan hann smaka.

16:56 Shanghai Grand Prix - enda platsen i världen där de tar kurvorna i högre fart än i centrala Shanghai

21:34 GoGa - Är för magen vad Jonas Wahlström är för Skansen.

13:10 Mahjong pa gatan - Detta helvetesspel praktiserar Lena intensivt. Hon blarrar vilt om gröna drakar, vindar och ringar. Hon har också börjat spotta på gatorna och fräsa hotfullt ibland. Jag är rädd att hon nog förvandlats till kines. Jag får återkomma till denna fråga ett annat inlägg.

13:15 Djävulens påfund - Någon ska säga "Pong" någon annan "Mahjong" någon annan "sitter på en sten" sen är det slut tror jag. Lena vet.

Välj rätt hiss

Att vi har två hissar i huset visste vi men att den ena är en gästhiss och den andra en bra hiss hade vi faktiskt ingen aning om... 

Dålig luft och fejkade ärtor

Shanghai Air Pollution Worst in China Yesterday

May 03, 2011


Det finns fördelar och det finns nackdelar med att bo här. Gårdagens tidningsrubrik påminde mig om en av nackdelarna. I måndags upplevde Shanghai tydligen den sämsta luften på fyra år. Gick genast och stängde fönstret innan jag läste vidare om det här med luftföroreningar. Just måndagens dåliga luftkvalitet berodde på någon sandstorm som dragit in över delar av Kina men luften ska tydligen inte vara bra här annars heller har man ju förstått. Martin och jag har dock förmodligen blivit immuna eller så är vi helt enkelt dåliga på det här med luft. Just i måndags sa vi nämligen "Idag känns ändå luften lite friskare än vanligt"...Undra hur ren tvätten är efter en dag ute på tork?Känner ett plötsligt behov av att dela med mig av mina nyvunna kunskaper i ämnet luftföroreningar, så ni som saknar intresse i ämnet kan sluta läsa nu.

Det finns tydligen två olika sorters luftföroreningar. Den ena sorten består t ex. av damm från byggen. Den här typen av luftföroreningar gör sig kroppen av med genom nysningar och hosta och man kan skydda sig mot dem genom att bära munskydd, vilket många kineser gör. Den andra typen, som kommer från industrier och bilar, är det däremot värre med. Går tydligen rakt in i blodomloppet och orsakar kronisk bronkit, allergier och andnöd. För att citera tidningsartikeln "This kind of pollution can cause long-term damage to the lungs and other organs and should be avoided at all costs".

Rådet i artikeln jag läste är att hålla sig inomhus de dagar det är mycket smog i luften. Man kan även hålla koll på luftkvaliteten genom att titta in på Shanghai Environment Monitoring Center's hemsida, om man har en VPN vill säga. Sidan är nämligen blockerad av staten här. Ja, tänk om folket skulle göra uppror mot den dåliga luften!


När jag ändå är igång kan jag nämna några andra punkter på listan över vad man riskerar att dö av här i Kina:


Fejk-ärtor: Jodå, säg vad som inte är fejk här. En man i Hunan-provinsen har arresterats för att ha tillverkat fejk-ärtor. För att få dom gröna har han använt något giftigt medel som gör att kroppen slutar ta upp kalcium.

Återvunnen matlagningsolja: Det förekommer tydligen att restauranger återanvänder matlagningsolja. Inte bara  äckligt utan också cancerframkallande.

Nedfallande lyftkranar, byggställningar och liknande: Det byggs och det byggs och det byggs. Skyddsombuden lyser med sin frånvaro vid byggarbetsplatserna, gör det du också för säkerhets skull.


Men faror lurar ju trots allt överallt så se upp för nedfallande istappar och lätta på gasen därhemma så håller vi andan så gott det går här.

RSS 2.0