Att leva i exil

Egentligen ar det ett ganska primitivt liv vi lever har. Enkelt pa ett satt, mycket enkelt. Kanske fel att uttrycka det enkelt. Bekvamt ar ett battre ord. "Man lever ett bra liv har" brukar jag saga nar nagon fragar hur vi trivs. Ar det sa jakla bra? Ja, ibland kanske det ar jakligt bra, man kanner sig priviligierad. Ibland, ja. Ibland ar det jakligt bra i Sverige ocksa. Lika ofta, men pa ett annat satt. Det ar lattare att forklara for manniskor varfor Kina ar bra an vad det ar att forklara varfor man saknar Sverige. Shanghai ar bra for att det ar god och billig mat, det ar sommar 8 manader om aret, man kan i var situation bo bra, resa billigt till narliggande lander, upptacka en annan kultur. Alla fattar det. Ingen kan ifragasatta. Shanghai ar enkelt. Shanghai ar lite plastigt och populistiskt. Det tilltalar det primitiva inom dig. Sverige ar svarare att salja in; "Jag saknar nar hosten kommer. Nar loven faller och man borjar frysa lite. Jag saknar att stanna pa en mack och kopa kaffe pa vag till jobbet. Jag saknar att stiga upp riktigt tidigt en lordag och pulsa genom snon bort till sporthallen medan vindarna fran Vattern forsoker fa mig att vanda och ga hem igen" Sverige blir lite svarforklarat. Ibland obegripligt for en utomstaende. Du kommer pa att du saknar en viss kansla i ett visst ogonblick. En viss tid pa aret, eller friheten. Man kanner sig mer fri. Sverige vadjar till din insida. Till eftertanke. Att satta sig in och att kanna efter. Om Shanghai ar ett siliconbrost ar Sverige en rosig kind. Jag tankte bara beratta det, ifall ni undrade.


En helg i matens tecken


Det var Martins födelsedag, därav kom det sig att förra helgen gick i matens tecken, vad annars? Jag gav honom den tyngsta kokboken jag kunde hitta, i hopp om att få sluta höra gnäll om brist på inspiration och istället få njuta av hemlagad mat lite oftare. Vågar nästan sträcka mig till att säga att den där kokboken var den perfekta presenten. Det blev finfin omelett på franskt vis till frukost. Ankbröst stekta till perfektion till middag. Delad glädje är dubbel glädje.
På kvällen blev det restaurangbesök. Vi delade, som det brukar heta, på några rätter. Martin tyckte revbenen var jättegoda. 

 Jag fick också smaka. Tar tillbaka det där med delad glädje.I matens tecken som sagt... Vi hittade vi en ny mataffär! När vi förökte komma in visade det sig att bara företag fick handla där. Vi sa att Martin jobbar på ett företag och visade ett visitkort. Det funkade och vi blev insläppta. 

Kött fanns det gott om. I ett kylrum! Det luktade inte ens illa.Kundvagnarna var jättestora.
Frysen är fylld.


På söndagen bakades det pepparkakor med kryddor som familjen Elm och Jocke varit snälla att stoppa ner i ett paket och skicka hela vägen till Shanghai. Ett paket som förutom pepparkakskryddor även innehöll andra förnödenheter som gör en exilsvensks liv lättare att leva. 
Martin tyckte att pepparkakorna såg väldigt festilga ut.

Den här helgen har vi nästan ätit upp dom, och druckit mängder med glögg. Är det första advent så är det.Ur svenska hjärtans djup


Sällan har vi varit så svenska som när vi hittade en hel bilaga om Sverige i South China Morning Post vid frukostbordet i Macau.

"Yes, we are from Sweden" svarade vi. Utan att någon frågat.
Lösningsorienterade, noggranna, okomplicerade, rättvisa, välutbildade, skickliga och jämlika.


Jorå såattt... det är såna vi är, vi svenskar.
Planer

I ett paket fran Sverige fanns en styck svensk tvattakta skvallertidning. Och, som man sager, "I nöden spisar fan flugor". Jag kande mig tvungen att lasa den.

Man inser att man lever ett fantasilöst liv när man kommer till en intervju med en Johanna i Bonde söker fru. På frågan vad hon vill göra de närmaste tre åren svarar hon:

1. Jag vill ta sensuella nakenbilder i skogen.

2. Jag ska testa att vara politiker ett tag.

3. Jag ska skaffa åsna.

Den såg nog inte reportern komma riktigt.


BIG in Japan

Idag ar en historisk och högtidlig dag. Vi ger er Meanwhileinshanghais längsta inlägg hittills. Anledningen är helt enkelt att det finns så många historier att berätta. Vi har ändå fått utelämna några.

Vi ger er.... Tokyo illustrated! För att öka på känslan av närvaro har vi även lagt till ett passande soundtrack, men likt 80-talets lukt-TV får ny tyvärr nynna själva.DANSA I NEON
Nattliv i stadsdelen Shibuya där vi bodde. Japanerna kan det däringa med neonljus. Vi insåg också att alla Tokyobor ser ofattbart coola ut. Vi kände oss som att vi var på maskerad i temat "Alldaglig" och att vi var de enda som var utklädda.DRESSED FOR SUCCESS

Japansk klädtradition lever ändå kvar. Notera motcross-skydden längs med ryggen. Praktiskt!
LEMON TREE

Vad gör tysken, norsken, japanen och Bellman i ett träd?
WONT GET FOOLED AGAIN

Fick gick till ett tempel och fick små lappar som beskrev våra öden. Jag fick fantasieggande "Regular luck" och Lena drabbades av "Small luck". Längst ner stod dock: "OBS, du kan själv påverka din framtid. Glada över detta gick vi vidare.SCHOOLS OUT

Skoluniformerna håller ett fast grepp om Japanerna. De ser festliga ut i sina munderingar. Killarna har shorts och tjejerna kort-korta kjolar.
BRIDGE OVER TROUBLED WATERS

En av många små sagoparker med guldfiskfyllda bäckar.
LICK IT UP

Denna fontänen gav inte evigt liv som den kanske skulle gjort i Rom, men den hade iallafall snitsiga små drakprydnader. Yamamoto (t h i bild) hade med sig varma koppen.
BIG IN JAPAN

Detta måste vara sinnebilden av Japan.
TEMPLE OF LOVE

Hit går man för att visa vördnad. Vi bockade fint när vi gick förbi. Vi tror att Japans gudar gillar oss lite nu.
THE RIVER

Inne i stan. Fattar ni? Ser ju ut som en vårig onsdag på Bondberget. Ahhh, vad man saknar bondberget. Den lilla ängen på 10 km sträckan. Det luktar kobajs, gräs och ängabollar. Vad kan vara bättre?
MACK THE KNIFE

Lena var mycket glad att vi hann stanna till i en knivaffär. "Kolla här" sa hon. "Och här!". Jag fick till slut leda ut henne. Jag råkade även köpa några knivar.
BARA LYCKLIG NÄR JAG DRICKER

Under en viadukt i Ginza hittade vi bläckfisk i wasabi och andra favoriter. Vi satt ute.
MURDER BALLADS

Vi hittade Tokyos minsta bar. 5 platser varav 2 var upptagna. Kvinnan på bilden är manusförfattare till Japans mest populära deckarserie. Hennes förbannelse är att hon måste hitta på ett nytt och orginellt mord varje vecka. Stärkta och sköna hjälpte vi förstås till. Hon tog fram anteckningsblock och noterade noga samtidigt som hon utstötte korta små "Uhu", "OK", "How do you mean" och "Alibi! I need an alibi" En mycket festlig kväll kantad av mord och Japansk whiskey. 
I CANT GET NO SLEEP

4 timmar efter sista whiskeyn ringde klockan och påminde om hur mycket smärta det finns i världen. Vi gick till fiskmarknaden i hamnen för att ropa in en tonfisk. Tyvärr var själv auktionen stängd. Vi surade inte för det.
BREAKFAST AT TIFFANYS

Vem vill missa att köa till prisade Sushi-Dai i 1.5 timmar? Inget går upp mot finsmakarsushi till frukost med ekfatstonerna av en kvardröjande Suntory i munnen. Vi tittar nyfiket in.
THE LOOK

Ser bra ut.
NU TAR VI DOM

One piece for you! HAIII! Vi trollbands av sköna tonfiskbitar som nästan tycktes röra på sig.
OH HAPPY DAY

Så här glad är en delägare på ett ställe som tar 200 spänn för 7 bitar sushi och ändå måste sätta upp kravallstaket utanför.
BIG CITY LIGHTS

Vid det världskänt trafikerade övergångsstället i Shibuya. Det känns som taget ur en Robyn-video. Om allt i New York ser ut som filmkulisser ser allt i Tokyo ut som en musikvideo.
UNDER MY UMBRELLA, ELLA, ELLA, EYYYY

Världsvan donna med genomskinligt UMBÄRÄLLA
LUGNA GATAN

I Yoyogi Park var det höstigt. Man ville springa, sparka i löven och meta i dammen.
INTO THE GREAT WIDE OPEN

Detta var la fint. Eller?
FLY ME TO THE MOON

Beskriver att jag var mycket nära att trilla i trappan, och hur det kunde ha tett sig.
PEOPLE ARE STRANGE

Harry Potter träd.
PAINT IT BLACK

Hur fan kunde de måla trappan jeans-grön? Stackars trappa.
MY KIND OF TOWN

Stort utan att vara högt. Omväxlande med bibehållen själ. Vi DYRKAR Tokyo.
VÄXELN HALLÅ HALLÅ

Koppla mig till 22
GLORY OF LOVE

Här kunde likaväl Daniel-San och mr Myiagi suttit när det begav sig 1985 eller nåt.FISKARNA I HAVET

Lunch när den är som den ska vara. Färsk, fin och serverad med nya favvoölet Yebisu.

WAKE ME UP

I trance någonstans i Shinjuku. Letar rätt tunnelbana. Svårt när det finns 104 halvlämpliga att välja mellan.
WHAT A WONDERFUL WORLD

Skillingarydsskog mitt i Japans huvudstad. Sandjord kanske?

HOUSE OF THE RISING SUN

Här bodde någon riktigt cool kejsare. Omgärdad av riktigt coola samurajen knallade han nog runt på kullarna och funderade över sin lunch. Skulle det bli Sushi-San eller kanske lite Yakitori-San?

HUNGER HOTELL

När du väl bestämt dig.

LET'S GO NER PÅ STAN

Flyktig blick. Kantigt tänk.
MÄRK HUR VÅR SKUGGA

Middag. Punkt.
BEAUTY AND THE BEAST

Så gulliga. SÅ goa i den åldern.
SOMMARNATT

Tokyo är den enda staden där man kan tänka sig att åka taxi mest för färgen på bilarna. De uppmanar liksom till att hänga ut genom rutan och spegla sig i neonljusen.
DEN VASSA EGGEN

En ny, men mycket god vän. Hej, hej!!
THE RAZORS EDGE

Tommy, din språktrollare/hacker. Vad står det? Vad har jag köpt?
THE FIRST CUT IS THE DEEPEST

Vad varje gul lök bör frukta.


Idioten

Sa har ser den alltsa ut. Bilden av total idioti. Hakan pastar att han ska ga i ide nu. Vi berattar att det for det forsta fortfarande ar over 20 grader ute och att det nog kan vanta, dessutom ar han inte en bjorn. Hakan ar av en annan mening. Han "kanner sig lite seg och ska slagga nat kvartal sadar" sager han. Sen ser han pa oss med sin oefterharmliga och pafallande korkade uppsyn.

Vi har borjat inse att bigamisten och mytomanen Hakan har problem med skulder. Det satter sina spar att ha en fru pa varje sten i dammen. Hur ska han fa ihop allt? Och hur har han ro att sova bort de narmsta manaderna? Det talas om att Hakan forsoker fly.

Nar vi traffar Hakan haller han pa att packa ihop "infor vintern" och har inte tid att prata egentligen.

Men Hakan ar ju en trevlig prick. Han vill att vi ska fylla i hans "Mina vanner" bok. Han ska ta med sig denna i idet sager han.

Har foljer ett utdrag:


Namn:

Adress:

Fodelsedag:

Syskon:

Intressen:

Favoritbank:

Lycko-bankomatkod:

Favoritplats att forvara sina bankkort pa:
Alsklingsdjur (ps skoldpadda stavas med tva p):


En gang varje artusende hander nagot vi inte kan forklara. Naturen spelar oss ett spratt. Vinden vander, tuppen gal och klockan slar sju samtidigt. Dessa var omstandigheterna nar den besynnerliga lilla varelsen Hakan foddes.

Lyckligtvis ar tusen ar en lang tid. Olyckligtvis ar var damm habitat till fler sma krabater med Hakans gener. De flesta skoldpaddor. Det var battre forr.

 

 

 


Born to run

Vilken sol! Stor och rod. Som i en film fran Kina. Japan var som man hade hoppats, en plats dar mr Myiagi skulle kanna sig hemma. Gronska. Lugn och harmoni. Hai! Ljustavlor. Allt ar antingen valdigt gammalt eller mycket modernt. Inte manniskorna. Ingen ar gammal. Du ser inga sma barn. Alla ar unga. Man gar pa led. Ratt sida vagen. Satt andra framfor dig sjalv, sa ska det nog ga bra, tipsade nagon. Det gick bra. Gardagens smog har lattat idag. Skont. Nu ar solen gul. Maste komma pa ett satt att fa med kaffe i bilen. Kaffe = lycka. Kom ihag det. Born to run i oronen. Kommer ihag en varm sondag i juni forra aret. Vi gar genom Bronx. Smala gator. Sol. Sommar i luften. Fullkomlig frihet. Ska vi orka ga hela vagen hem? Vi hinner, vi har ju hela livet pa oss. Vi ar vilsna sma statister som fatt lov att ga genom den perfekta dagen. Bara vi ar lugna och inte stör sa ska det ga for sig. Kommer ofta tillbaka till den dar dagen. Efter skulle vi hem. Inte resa sa mycket. Nu fick det vara bra ett tag. Sa gick det med det. Kanske ar det battre att fa langta efter kaffet tills man kommer till jobbet? Nah, fan, kaffe i bilen far det bli. Fick ett paket pa posten. Kinesiska grannen ringer mig och vill informera mig om att jag inte ar hemma. Det sager namligen brevbararen. Men hon tar hand om det tills vi ar tillbaka. Hon borde fa en blomma. "I can clearly see it is blue!" sager hon. "And.. ooohh! It is not very big!" Tack. Idag maste jag trana. Maste bli starkare, snabbare, snabbt. En kines vid vagen far boter. Ett vanligt straff ar att man far bota de pengar man har pa sig. Jag har inga pengar pa mig. I Japan kan de det dar med kolgrillar fanimej! Och ol. Man glommer inte Japan.


Macau, baby

Just nu ar vi pa en o utanfor Kina som kallas Japan. Dar har vi det trevligt. Vi kommer sa smaningom bjuda er nara bilder darifran. Till dess, we proudly present to you: Macau!
Fagelburar som balkong ar poppis.  Man kande sig ovantat hemma som Europe. Man tankte liksom - hej Europa!Fler burarFagel som flyttTypiskt litet torg.Gammal teater. Detta var innan Bergman.Dubbel espresso for 10 SEK. Bra deal for en koffeinpundare. Aven Lena gillade upplagget.JahaNotera Charlie Sheen frisyren fran "Hot shots" 1992.300 meter hogt casino i guld, gentlemen (kan varit fake)Dalig isolering i Macau. Det ar varmt nastan aret om.Macaus nationalratt ar the Pork Bun. En stekt flaskkotlett instoppad i en fralla. Gudomligt.KinakvarterThe Venetian. Varldens storsta Casino och varldens 4e storsta byggnad (hotellet har 3000 sviter i storleken 60 - 80 m2)Pa the VenetianPa Venetians andravaning (PS konstgjord himmel genom att mala ett tak 25 meter over golvet)Dar fanns aven en flod. (OBS, pa andravaningen, inte pa markplan)A tasteStrandfiske. Napp precis nar vi passerade!Promenad i 30 gradig varmeLunch pa Fernandos. Vi at:

1. Rakor sauterade i musselsas

2. Grillade sardiner

3. Grillad spadgris

Mitt livs basta lunch.


    Livsbetraktelser fran baksatet

Jadrans vader idag. Det var skont i Macau iallafall. Det ar sa morkt nu, redan nar jag slutar jobba. Det blev en plastgran till slut. Jag skams. Jag trodde aldrig jag skulle kopa en. Kanske ska slanga den och leta en riktig gran. Ja, det borde vi gora, eller skanka den till nagon. Vem vill ha en plastgran i Kina? Undrar var jag har mitt pass? Maste kolla det. Langtar efter svensk vinter nu. Nar det luktar kallt och det ligger sno overallt. Det maste har varit sommar har nu i vada? 7, 8 manader? Det ar som att fa sin favoritmat varje dag. Regn. Regn nu. Jag forstar inte varfor tempot pa kinesiska vagar okar nar det regnar. Det ar nagon slags defekt kanske? Frank Sinatra ar lite som Robert Broberg, "..lets float down to Peru. In Lama-land there's a one man band, and he'll tute his flute for you". Fint det dar. Man far lust att resa. Kan passet vara i hallen? Borde borja med mellanmal. Jag kan ha en fruktskal pa jobbet. Ta en frukt nar andan fller pa. Utan att fraga, bara ta en. Det ska jag ha. Undrar om Gunde Svan har en fruktskal pa jobbet? Undrar om han jobbar nu for tiden? Tokyo imorgon. Ga upp tidigt. Stryka ikvall, sen knola ner kladerna i resvaskan, sen be hotellet stryka igen. Smakar sushi annorlunda i Japan? Alla sager det. Hur kan det gora det? Min sushi smakar alltid en overdos av wasabi. Stackars bihalor. Det ar is pa Vapenvallen nu. Belysningen star pa och isen ar blank. Glogg efterat. Jag alskar Sverige. Man saknar inte baset forran man blivit en ko, antar jag. Arstider. Fika. Ingen kan det dar med be om en patar pa kaffet som jag. Faktiskt. Innebandy. Macau var trevligt. Vilken mat! Jag tycker om nar de serverar vin i dricksglas. Skiter i vett och etikett och lagar mat istallet. Det blir ofta bast sa. I Macau fick man vin i dricksglas, man fick till och med ytspanning. Trana eller ata ikvall? Trana kanske. Sen ata. Packa forst. Hitta passet! Nar man komparerar adjektiv i Kina blir det ungefar sa har: mycket lang (positiv), mer mycket lang (komparativ), mest lang (superlativ). Undrar varfor det inte bara kan heta "lang" i Kina? Det heter redan i sin grund "mycket lang". Vill man overdriva? Blir det lite futtigt att bara saga "lang"? Baron Von Munchhausen hade trivts i Kina. Alltid nagot plan som lyfter fran HongQiao. Man ser dem knappt fran vagen nar de lyfter. Smog. Dimma? Ska slang upp lite bilder pa bloggen ikvall ocksa. Alla mojliga. Sen trana, ata, packa. Stryka ocksa. Undrar hur man ska bete sig pa ett mote i Japan? Ska man halsa och bocka lite, kanske? Kanske inte. Jag far fraga. Man ska nog visa lite vordnad tror jag. Hur gjorde de i Kill Bill? Lost in translation ar ju darifran. Nagra ledtrdar dar? Underbar film det dar! "-Lipp it!" "-Lipp my stockings" Ha ha! Hahaha! Handla julklappar ocksa. Det maste goras. Det ar redan jul pa IKEA. Jag vantar till den 23e, tror jag. Eller det far bli den 22a i ar. Kan ju inte skjuta pa allt.  


The Cotai Strip

Andra dagen i Macau.

Nu, forstar ni, ar vi pa vag mot vad som kallas "the Cotai Strip". Forlagan kallas "the Strip" och ligger i Las Vegas. Enda skillnaden ar hur mycket pengar det spenderas pa de spektakulara Casinon som ligger utmed gatan. Macau ar numera namligen bade ikapp och forbi Las Vegas.

Na.. Vad sager ni? Allt vi ager pa ROTT eller pa SVART?

Vi kommer antingen cykla eller aka helikopter hem till Shanghai. Det ni.


RSS 2.0