Sköna maj

Långhelg i Kina. De dyker upp lite då och då och vi har dålig koll. Det kan vara drakbåtsfestivalen som infaller den femte dagen i den femte månaden, enligt månkalendern. Det enda man kan vara säker på är att det inte är i maj. Eller så är det månkaksfestivalen som infaller vid den första fullmånen under månkalenderns åttonde månad. Oftast inte i augusti då. Den här gången är det i och för sig 1 maj som firas. Men ändå.. det kom så plötsligt. Flygbiljetter var slut och dit de inte var slut hade vi inte lust eller råd att åka. Utbud och efterfrågan får brutala konsekvenser när 1,3 miljarder människor har långhelg. Så det fick helt enkelt bli hemester. Med lite extra god kvällsmat på balkongen. Sämre kan man ha det.Vi upptäckte en ny funktion på kameran. Ser ni?


Det är Shanghai i miniatyr. Festligt!


Elchock och hotet mot civilisationen...

... eller en vanlig dag i parken.


Flickorna från Småland....

...tog sitt förnuft till fånga och satte sig på ett plan till Shanghai.


Trots nötallergi, laktosintolerans och avsaknad av kniv och gaffel lyckades de få i sig en del mat. Malins teknik förbättrades successivt och mot slutet av veckan åt hon sig mätt flera gånger.Drycken mötte däremot inga hinder.
Det där prutandet sa de sig ha svårt för. Men som de ursmålänningar de är fanns det naturligtvis ingen skam kvar i kroppen efter en kvart på copymarket. "10 kuai!? You give me a joking price!"Det dröjde heller inte länge förrän Malin behärskade de tre obligatoriska kina-poserna:

Saxen, påsen...och stenen!Det var fina dagar. Och nätter. M&M, kom snart tillbaka!


Ur minnenas arkiv

Sitter och laddar over bilder fran telefonen. Det ar bilder pa allt mojligt. Manniskor, lite fulla manniskor, mat, lite fulla manniskor som ater mat, rådjur och lite annat. Sa har ser de ut:

 

Det har ar Lena utanfor The Venetian Hotel & Casino i Macau. Hotellet ar ganska stort med 3000 sviter och en flod med gondoler pa andra vaningen.En bild fran Tokoy tror jag. Vet inte varfor jag tog denna bild. Kanske for att jag gillar Hajen. Richard Dreyfuss ser utomordentligt cool ut som fiskare. Sadar skulle jag kunna tanka mig att glida runt i en bat och saga "Ahrrg, he he he" Sen skulle jag plotsligt en dag ge min ut till havs med en pipa i mungipan och en stickad troja pa overkroppen. Solen skulle skina och salta vindar skulla vara sadar lite lagom besvarande. Fiskmasar foljer efter skrikande i sina forhoppningar om mat. Bakom mig ser man bara land som ett morkt litet streck i horisonten. Vinden friskar pa och snart forsvinner sikten mot land. Det ar dags att en gang for alla gora upp med den fasansfulla best som skramt turister langs hela kuststrackan. Jag vet inte hur jag ska ta livet av hajen, bara att jag ska gora det. Plostligt stannar motorn. Sjon liggen nu lugn trots att vinden fortfarande leker med min lugg. Jag gar fram till relingen och tittar ner i vattnet, det ar morkblatt, kallt och klart. Jag ratar pa ryggen och skriker:

- Din djavul, vaga dig fram nu da!

Sedan sliter jag av mig min stickade troja, greppar en stor kniv mellan mina tander medans jag klattrar upp pa relingen och blir staende. "Nu ar det du eller jag" tanker jag for mig sjalv. Jag tar sedan nagra djupa andetag och dyker ned i det morka vattnet. Baten kranger till av mitt sprang och ytan spracks och tvingar spegelbilden av de bla himmeln att upplosas. Det ar en bra dag for fiske.

**********

Sitter pa balkongen och skriver detta. Det ar varmt ute, 25 grader, och solen skiner. Vi har en massa lavendel som vaxer har ute. Den har borjat blomma och gor att det luktar medelhavet, jag gillar verkligen nar det luktar medelhavet. Nu gick Lena in for att fixa varsin espresso till oss. Livet ar fint pa sondagar.

**********

Ibland saknar man vart gamla boende. De visste verkligen hur de skulle muntra upp en med nagon harlig varnings- eller informationsskylt.Gulash gor vi ofta i 20 litersgryta. Sa ocksa denna gang. Efter det bjod vi in vanner pa glogg och en portion av denna ungerska extravagans.Denna bild ar tagen genom tagfonstret mellan Peking och Shanghai strax innan jul. Det var ganska dystert ute da.Lena knappte mig framfor Shanghais skyline. En kall fin dag detta. Veckan innan jul tror jag bestamt.Fran det harliga stallet "Drunk Bar" hamtar vi denna bild. Dar har vi haft mycket kul.2012-12-24 kl 16:15.

Get in the Character.*********

Nu kom Lena tillbaka med kaffet och en overraskning: ett litet glas calvados!

Nu horni, maste jag omgaende aterga till att koncentrera mig pa utsikten, kaffet, lavendeln och allt det andra. Vi hors.


En dag pa Formel 1 banan

Ur hogtalarna under sondagens F1 lopp:


(kinesisk rost) "Hello! The twelve russia girl have lost some parent. She is six meter tall. Thank you cooperation!"

Och sa forflot sedemera en helt vanlig dag i Kina.


Glad annandag påsk!

Hej på er! 

Bloggen har som ni märkt fått vila ett tag. Den brukar få göra det när vi inte får det. I onsdags kom vi i alla fall tillbaka från ett Sverige där våren stångades med vintern.......till ett Shanghai där våren definitivt vunnit slaget.

Vi hann knappt duscha av oss resdammet innan vårfixarandan föll på och se så fint det blev!
Längst in i hörnet ser ni en vinranka! Tips på hur man sköter en sådan (och alla andra växter..)  mottages tacksamt. Vi tänkte oss att den skulle kunna ringla sig ut över kanten och klättra upp för stupröret. En del av vinklasarna kommer vi förstås få be grannarna ovanför kasta ner.
Det närmsta halvåret kommer samtliga måltider intas utomhus.


Glad annandag påsk på er!

RSS 2.0