På minuten

 
 
Att tågen är punktliga i Kina visste vi, men att även brevbärarna arbetar med minutprecision var något nytt. Synd bara att det tar allt från två veckor till aldrig innan brevet når Sverige.
 
 

Rapport från ett grågrönt Shanghai

 
Nej, vi har inte strukit med i fågelinfluensan. Bara haft utomordentligt trevligt Sverigebesök och varit lite sjuka (ja, lite nervösa blev vi när Martin låg i feberfrossa, men det ordnade upp sig ganska snabbt).
 
Appropå Sverigebesök så har jag under dessa dagar insett att vi blivit mer eller mindre hemmablinda här i Shanghai. När våra besökare förfärat frågade "Såg ni gristrynet?!" när vi gick och handlade svarade vi "Näää...". När de äcklat ropade "Gud vad det luktar illa!" svarade vi "Tycker ni?" Så på väg hem från affären idag stannade jag för första gången på länge upp och tittade på vad som faktiskt pågick på gatorna runtomkring mig.
 
Det här är vad jag såg:
 
 Vädret var grått men de kamouflagebeklädda träden som kantar gatorna i våra kvarter var desto grönare. Det var de inte för några veckor sen. Mamma Lotta har lärt oss att träden heter Plantaner.
 
 
När jag såg denna man kom jag osökt att tänka på Roxette. Ni också?
 
 
Kräftsäsongen verkar ha börjat. Gan bei!
 
 Bredvid den lilla oansenliga blomsteraffären där jag brukar handla blommor (till vänster i bild) har det öppnat en tjusig dito. Den har fått namnet "How garden". På bänken utanför sitter det en stor nallebjörn som kineserna älskar att bli fotade tillsammans med. Ja, det är nallebjörnen som sticker fram bakom mannen alltså. Det fick mig att tänka på bröllopet som vi var på första året vi bodde här. Mot slutet av festen, det vill säga efter ca. en och en halv timme, kastades det ut små nallar från scenen, som någon slags giveaway. Innan vi visste ordet av slängde kineserna sig över borden. Någon välte ut en halvdrucken juiceflaska. En annan landade med armbågen i en soppskål. Vad är det egentligen med kineser och gosedjur?
 
Nu ser vi fram emot kommande besökare, syster Karin och Sofia, Malinmaskmongo och Maaakus. Kanske kan vi nu varna dem för gristrynen och illaluktande gathörn.
 
 
 

Weekend i Singapore

Da var det plotsligt sommar. Varma kvallar med plotsliga och korta skurar. Kortbyxor som kanns for langa och varma hur korta de an ar. Skor som kanns onodiga. Skjortor som klibbar fast i huden.
 
Under ledigheten i Kina stack vi ner till Singapore. Forsta resan dit. I mitt huvud fanns bilden av Bruce Boxleitner i TV serien "Uppdrag i Singapore". Jag sag framfor mig hur flaktar hypnotiskt snurrar i taket av en gammal bar i brittisk kolonialstil. Jag sag en motesplats for manniskor fran hela varlden. Jag blev inte besviken.
 
Aven om Singapore kan antas ha andrats lite de senast hundra aren sa finns mycket gammalt kvar. En byggnad som inte fanns da det begav sig var det lite svartolkade Marina Bay Sands, nedan. 
 
 
 
Vi var saklart tvungna att aka upp for att ta ett glas och kolla pa utsikten. Man far nog klassa den som "hygglig". 
 
 
 Vi bodde pa ett hotell nere vid hamnen. Dar fanns finanskvarteren och ett hyggligt utbud av restauranger. Jag bad Lena gora "nagot coolt" framfor kameran. Hon verkar inte hort riktigt vad jag sa.
 
 
Finns det varme sa finns det ocksa bad. Finns det bad sa finns det strander. Vi akte ut pa Sentosa Island for ett dopp tva ol och tre timmars slappande. Det borjade bra! Vi hittade omedelbart vagen. For att skoja lite med Lena vred jag runt alla vagskyltar nagot kvartsvarv sisadar. Otroligt kul!
 
 
Nar vi kommit fram till stranden bad Lena mig "se cool ut" framfor kameran. Det gick, som ni ser, jattefint.
 
 
Vi tog oss ut pa en liten o som skulle vara den allra sydligaste punkten pa kontinentala Asien. Jattespannande.
 
 
Vi fick ett mycket meriterande kort med oss.
 
 
Det man inte ser pa de forsta bilderna ar utsikten fran stranden. Den var fantastisk, se nedan.
 
 
 Om man ville ha en lite mer exotisk tillvaro kunde man bege sig till Little India. Dar hade de blompysseltimme nar vi gick forbi. 
 
 
Liv, kommers och curry. Strax efter denna bild togs fick vi sallskap av en Indier som var fascinerad av mitt snus. Han var ocksa valdigt stolt eftersom allt snus "is a product of India!". Hade jag ingen aning om. Han tog oss dock med till en affar, talade med kassorskan pa Hindi och bad henne ta fram sin basta Chaini Kiani. Jag fick en pase for en femma. Jag ar nu stolt agare till mitt forsta indiska portionssnus! 
 
 
Som Miami, men nagon annastans.
 
 
Sen knallade vi vidare till Little Arabia och tog en turk-kaffe. Det var sott och ackligt, akta med andra ord. 
 
 
 Hojdaren var det muslimska Halalfiket och restaurangen fika. Vi nojde oss med att se pa medan amerikaner tryckte magarna fulla av Pytt i Panna och kottbullar.
 
 
 Vi at istallet var mat fran sma samlingar av gatustand, sa kallade Hawker Centers. Fisk, skaldjur och nudlar skoljdes ner med Tiger Beer eller farskpressade fruktjuicer. Notera min attackhastighet mot nudlarna.
 
 
Well, sahar kunde det ocksa se ut.
 
 
Eller sahar.
 
 
Man fick med lite tur ihop en middag med ol for en femtilapp. 
 
 
 En kvall hade vi bokat bord pa restaurangen Halia pa legendomsusade och klassiska Raffles hotell. Mest kant ar nog deras Long Bar dar den allra forsta Singapore Slingen blandades till for sisadar ett sekel sedan. Eftersom Lena packat ner bade galaklanningar och hogklackat medans jag holl mig till ett par linnebyxor och en sliten skjorta var det med nod och nappe att de slappte in oss. Lena fick i praktiken agera "god man" eller malsman for mig kan man saga.
 
 
Vi borjade i Long Baren. Svepte en sling...
 
 
...kastade jordnotsskalen pa golvet, sa som man gjort i generationer. Hela hotellet var en miljo dar Drottning Elisabeth av England hade smalt in perfekt. Hon hade liksom sett lagom average ut. 
 
 
Sista kvallen satte vi oss sonika ner i en soffa pa en uteservering och bara stirrade. Det var ganska skont det ocksa.
 

April April

I Sverige har ni inte hunnit vakna ännu. Här har jag redan dragit årets första aprilskämt. Redan klockan 06:40 i morse var jag i skojartagen.
 
Jag: Har du kollat ut?
Martin: Vaddå?
Jag: Det har snöat.
Martin: Skämtar du?!
 
Ehhh... Här var jag nära att komma av mig. Tappa det helt. Men jag hämtade mig snabbt och svarade kallt:
 
-Kolla själv.
 
När gardinerna drogs isär och det visade sig att det egentligen såg ut så här ute fick jag äntligen tjoa APRIL APRIL!
 
 
 
Mjeeheeehee....
 
Förlåt. Ni kanske inte uppskattade det här skämtet lika mycket i Sverige.
 
 

Glad Påsk

 
 
 
 
Trots att det varken druckits någon påskmust eller ätits någon sill, att fredagen var alldeles normalt lång och att idag inte är någon annan dag än en helt vanlig måndag har Shanghai generöst nog bjudit på värsta härliga påskvädret i helgen.
 
Så, bättre sent, som alltid.
 
Glad Påsk på er!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0