Typiskt

 
Två typiska Shanghaibilder:
 
1. Nallebjörnsförsäljare lördag natt klockan 01:23 på krogtätaste gatan i stan.
 
 
Får mig att tänka på det kinesiska bröllopet vi var på för något år sedan. I pausen mellan mannen som spelade panflöjt med näsan och brudens fars tal kastade toastmastern ut små gosedjur från scenen och samtliga bröllopsgäster (utom två som satt med stora ögon och gapande munnar...) fick något galet i blicken. De kastade sig över de runda borden så läskflaskorna välte och dumplingsen flög åt alla möjliga håll. Fler glädjetårar föll under denna stund än under bröllopsceremonin och dagens tal ihop.
Bilden får mig också att tänka på flygresor från Australien och Nya Zeeland till Shanghai. Man vet att man närmar sig rätt gate när varannan stol upptas av en kines och varannan stol av en jättepanda eller ett mjukt och gosigt får i naturlig storlek. Och sist men inte minst får den här bilden mig att tänka på vännens arbetskollega som skulle byta jobb och i avslutningspresent önskade sig - ett gosedjur. Vad ÄR det med vuxna kineser och mjuka djur?
 
 
2. Knallgrön Lamborghini söndag eftermiddag  kl.18:10 utanför flashiga köpcentret.
 
 
Varje dag ser man lyxbilar värda förmögenheter glida runt i stan. Oftast knallgröna, chockrosa eller varför inte skarpt lila? Ibland pyntade med glitter runt nummerplåtarna och Hello Kitty-klädda säten. De sicksackar fram mellan hela familjer på en moped och skrotsamlarna på sina trehjulingar. Det får mig att tänka på Kinas före detta tåg- och järnvägsminister som i dagarna erkänt att han tagit emot mutor på 65 miljoner yuan (vilket är ungefär lika många svenska kronor).
Det får mig också att tänka på det faktum att en medelklassfamilj i Shanghai som funderar på att skaffa sig en bil många gånger får lägga ner sina planer på grund av att de inte har råd med nummerplåten, som oftast kostar mer än själva bilen. På de senaste månadernas nummeplåtsauktioner har lägsta priset legat på runt 80 000 yuan. Och nej, då får du alltså ingen bil på köpet.
 
 
 
 

Klibbigt ris och drakbåtar

 
De senase dagarna har Kina bjudit på drakbåtsfestival, eller Duanwu (=dubbelfemma)-festival. Eftersom vi inte har någon drakbåt slapp vi paddla och ägnade istället de lediga dagarna åt flyttlådebärande (inte våra, så vi slapp packa!), trevliga middagar och långa promenader till ställen som var stängda. Men det är ju resan som är målet så inte deppade vi ihop för det.
 
 
Grönsaksaffärerna var i alla fall öppna.
 
 
Inte heller kattmatartanten i parken hade tagit ledigt.
 
 
Tur för katterna. Vad skulle de annars äta liksom? Möss? 
 
 
Kaninerna behövde inte heller jobba för maten. De bodde i den.
 
 
Elvakaffit sitter alltid lika fint.
 
 
 
Någon hade tagit ledigt från att slå dank men ville tydligen inte riskera att bli av med sin plats inför kommande dagars slit.
 
 
Vi hann också med ett dygn på 82:a våningen i denna skrapa. En överraskning som heter duga!
 
Shanghai World Financial Center a.k.a. kapsylöppnaren.
 
 
Klart man måste kolla på basket när man borstar tänderna. Uberstylish!
 
 
Så kan man fira en drakbåtsfestival. Vill man göra som kineserna kan man toppa det hela med att äta zong zi, klibbigt ris inlindat i bambublad, eller paddla drakbåt. Det är nämligen så man hedrar minnet av politikern och kinas första poet Qu Yuan, mannen vi har att tacka för våra nyligen avnjutna lediga dagar.
 
Qu Yuan var minister i kungadömet Chu för sisådär 2000 år sen. Han var en både ärlig och lojal politiker, till skillnad från den korrupta makteliten, och blev därför både folklig och populär. En korrupt och mindre ärlig prins förtalade dock Qu som blev utskämd och förvisad. Under sin tid i exil försörjde sig Qu som poet ett tag innan han en dag, närmare bestämt på den femte dagen i den femte månaden i den kinseiska kalendern (ahhh, dubbelfemman!) tog en stor sten och hoppade i floden. Det sägs att folket som sörjde den döde Qu kastade ris inlindat i bambublad i floden för att fiskarna skulle äta det istället för att äta av Qu´s kropp. Det sägs också att människorna som bodde längs med floden paddlade ut i båtar för att försöka rädda Qu. När det inte lyckades plaskade de med paddlarna i vattnet och slog på trummor för att skrämma bort fiskarna från Qu´s kropp. Då vet ni varför det var drakbåtsfestival i Hallstahammar i helgen!
 
 
image005
Zong zi, snart i ett gatukök nära dig!
 
 

RSS 2.0