Matskolan - julspecial

Janssons Frestelse
 
Recept for 4 personer
 
Borja med att skapa lite julstamning i hemmet. Det ar viktigt att vara "in the mood" nar man satter igang. Satt pa nagon fin julskiva. Har du ingen kan du ringa Daniel Tholf i Jonkoping (telefonnummer finns pa Eniro).

 
 
Nar du har kommit i stamning, stoppa undan whiskeyn! INGET tullande. Denna delikata anrattning tillater kraver fullstandigt fokus.
 
 
Kop en sack potatis och skala den noggrannt. Pilla bort eventuella maskar eller missfargningar. Lukta pa potatisen.
 
 
Matberedare ar for fegisar. Se till att skara fina stavar av din potatis. Du maste vara mjuk och foljsam nar du skar. Ungefar som Karate Kid nar han malade staket. 
 
 
 Om du har foljt anvisningarna sa langt sa ser resultatet helt perfekt ut (som nedan). Blotlagg potatisen i kallt vatten for att fa bort lite starkelse. 
 
 
 Se till att koket inte haller for hog temperatur, ca 15.1 grader ar lagom. Da sover potatisen brukar man saga.
 
 
Smorj en form med smor. Se till att komma at i alla horn. Om du vill belona dig sjalv lite kan du ta tjockare lager lite har och var. Se bild.
 
 
 Ta fram ansjovisen. Kann pa burken. Vag den i din hand. Titta pa den. Den ar som ett litet Andy Warhol konstverk. Oppna den varsamt och stirra en stund pa innehallet.
 
 
Borja varva potatis och ansjovis i formen. Glom for i helvete inte svartpeppar!
 
 
 Pausa. Blang pa nagot, tex ut genom fonstret. Andas genom nasan och ut genom munnen. Los ett sodoku.
 
 
Tillbaka! Nu ger vi oss pa pepparn! Den ska vara svart och det ska vara hela korn. Se bilden.
 
 
Placera pepparn i ett hopvikt papper. Knacka lite latt med ett verktyg till pepparn krossas.
 
 
 Det ar bra om det ser ut sahar efterat. Pa med alltihop i lager efter lager! Var inte snal. Ju mer desto battre! Har du jattemycket peppar hemma? Ta hela skiten vetja.
 
 
Fyll upp med gradde blandat med ansjovisspad. Hall pa i en strid strom till det blir ytspanning i formen. Da ar det lagom. 
 
Sa dar ja! Nu har du en fard.... Loken! Glom for fan inte loken! Gul lok ska det vara. Skulle man glomma sa kan man med hjalp av en skopformad hand grava ner den i formen. Passa da aven pa att smaka av genom slicka lite pa fingrarna mellan varje gravd grop.
 
 
Har man mycket tid over kan man rulla ett gang kottbullar simultant. Placera de sma rackarna i perfekta led. Det ska se ut som ett modernt konstverk.
 
 
 
Stall alltihop pa bordet och begrunda harligheten. Dekorera med sma trivsamma ol och lite snaps. Absolut paron ar ett exempel pa en klassisk julsnaps.
 
 
 
 God Jul!
 

Kommentarer
Postat av: monica

Herregud!!!! Jag var livrädd hela tiden att du skulle glömma löken!!! Det såg iallafall gott o mysigt ut när allt var färdigt!!

2012-12-28 @ 15:43:06
Postat av: Anonym

Va trevligt att få fin julstämning o julmat där man befinner sig : ) Tur ni kom ihåg löken : )

2013-01-04 @ 17:56:21
Postat av: malinmaskmongo

Mycket nogrann beskrivning. Bra där! En fråga bara: Går det lika bra med selleri?

2013-01-08 @ 10:45:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0