Årskrönika 2011

Hej på er. Bloggskugga har rådit ett tag. Vi är medvetna om det. Men, efter julfirande i Sverige, lägenhetsjakt, skolavslutning, årlig jobbfest och andra förpliktelser i Shanghai är vi nu tillbaka med kraft. Vi ger er.... en årskrönika! I senaste laget tycker kanske ni. Men se ni, det beror på vem man frågar. På söndag är det nämligen dags att lämna kaninens år bakom oss och ta klivet in i drakens. Det kommer bli ett gynnsamt år fyllt av förändringar om man ska tro kineserna.


2011 (och delar av kaninens år) var året...

 … då vi sa hej då till den svenska vardagen och hej till det stora äventyret i Öst. Ett äventyr som med tiden övergått i vardag, om än en annorlunda sådan. Så här i efterhand kan vi nog erkänna att vi sällan haft så mycket att stå i som innan vi satte oss på planet till Shanghai. Lägenhet skulle renoveras, jobb skulle lämnas över, lägenhet säljas, bohag packas, förråd rensas, magasinering ordnas, fighter om slängas eller sparas tas, nytt hus inredas, abonnemang sägas upp, bil säljas, adressändring ordnas, myndigheter informeras, visum fixas, avskeds tas, nytt hus hyras ut… Ja, ni förstår ju. Listan kan göras lång. Till andra i samma situation rekommenderar vi en dag ledigt eller två innan flytt.
Å andra sidan gjorde vår tidsoptimism att vi aldrig riktigt hann fundera över vad vi gav oss in på. Och kanske var det lika bra det. Mest för att det ibland helt enkelt är bra att inte ha tid att fundera så mycket. Väl på plats vore det synd att säga att Shanghai välkomnade oss med öppna armar. Råkyla, fukt och snöblandat regn i kombination med total oförmåga att förstå oss. Nä, vi fick allt lirka lite för att vinna hennes gunst. Men vad gjorde väl det när varje steg vi tog var ett äventyr och det kändes som vår närmsta framtid var ett oskrivet blad.

… som inleddes med en medvetet naiv inställning till allt vad olikheter mellan länder, kulturer och folk från olika delar av världen heter och avslutades med att vi kände oss som hemma så fort vi passerat Uralbergen på väg till Sverige för att fira jul. En spanjorska i Shanghai känns som en syster, en polack som en broder. Euron må vara ett fördärv men den europeiska gemenskapen har vi greppat nu.


… då det kändes som om stora delar av den för oss outforskade delen av världen plötsligt fanns runt hörnet. Hong Kong, Macau, Japan, Hangzhou, Peking. Och Shanghai då förstås.


        


… då vi drabbades av lyckorus säkert tre gånger i veckan. Bara av att gå utanför dörren.

...då vi hade sommar i nio månader på ett år och ibland lördag fyra dagar i veckan.

...då detta var "våran gata i staaan"

...då vi började säga Nihao istället för tjena och Ma Ding istället för Martin.


...då Hong Kong upptäcktes.

....då vi dansade i neon.

...och på gatorna.

...då vi vaknade dagen efter.

… då Lena lärde känna 44 kinesiska 8-åringar....då vi mötte en reptil med stil.

...då vi satt två timmar i förhör med kinesisk polis.

...då vi började säga "Martyyy. How many time do I have to tell ya?" och "Talkin' to me, huh?" efter avsnitt 64 av Sopranos.


...då vi bekantade oss med Shanghais trafik.

...då vi först gick all in.

...och sen gick all out.

...då Mahjong blev ett fredagsnöje.

..då grönt var skönt., men ganska sällsynt.

...då Martin på jobbet blev omdöpt til Ma Ai Lun (betyder: "The man who loves to argue", "Playboy", "The foreigner who loves chinese culture", "The horse lover" med mera beroende på vem man frågar)


..då detta var vår midsommarstång.

...då man förstod vad svensk sommar verkligen är .

     


...ett år fyllt av hopp.

Gott Nytt Drakår på er!


Kommentarer
Postat av: malinmaskmongo

Bra årskrönika! Ska bli kul att uppleva lite drakår på plats så att säga. Låter liksom hett och kargt på samma gång.

2012-01-16 @ 08:13:21
Postat av: Monica o CalleLängtat efter att ni skulle blogga lite!!

Tänk vad otroligt mycket ni har fått vara med om år

2011!! Nu blir det väl dessutom påfyllning av upplevelser de närmaste veckorna!!

Ha det så jättebra/ Kram.

2012-01-17 @ 21:02:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0