La vie en rose

 Vi vaknar i ett dimmigt Malmo. Utanfor fonstret ser vi ett latt regn falla ner. Vi oppnar anda fonstret for att fa andas den friska svenska hostluften. Vi packar ner det sista i vaskorna och gar ner i frukostmatsalen. I matsalens valvformade lokal ar det fortfarande tomt och tyst. Vi myger mellan borden bort mot maten. Ett ljus fladdrar till pa ett bord nar vi gar forbi. Vi hamtar grovt brod, leverpastej och saltgurka, en hemgjord yoghurt med musli. Vi satter oss ner och borjar ata. Vi tittar pa varandra. Snart flyger vi. Vi sager inget. Jag sorplar lite eftersom kaffet ar varmt. Lena skrattar till, jag ocksa.
 
Hjartat slar lite fortare an vanligt nar var hyrbil styr ut genom staden och upp pa Oresundsbron. Himmeln har spruckit upp och ligger klarbla over Kopenhamn. Det blaser och havet krusas i vita vagor under oss. "Oandligt ar vart stora aventyr" tanker jag. Jag tror det var Karin Boye som skrev det. Men det ar vi som kanner det: Oandligt ar vart stora aventyr.

En stund senare har vi snotackta alper under oss. I fjarran kan vi ana ett azurblatt hav.

 
 

I Antibes stannar vi till for natten. Vi satter oss pa rummets balkong medans det borjar skymma. Det ar fortfarande varmt ute. Pa ena sidan av oss ligger berg omringade av tata moln. Ute over havet ligger ett svagt ljus. Efter en stund borjar det duggregna och vi maste ga in. Vi tar pa oss vindjackor, lanar ett paraply och tar en promend ner mot stranden. Pa en liten servering med utsikt over den skymmande bukten bestaller vi in musslor och ol medan regnet trummar pa markiserna. 

 
 
 

Man kan saga mycket om landskapet vi aker genom nar vi tar var roda lilla bil upp mot det hus vi hyrt, man kan ocksa vara helt tyst. Solen skiner och vi oppnar upp taket pa bilen en bit. Frihet. Vinden lyfter omedelbart tag i vart har. Nar vi borjar bege oss uppfor kullarna korsande genom byar ger var GPS oss snabba och ibland obegripliga kommandon som Lena vant tortydligar. Landskapet ar fullt av cypresser och olivtrad precis som vi hade fantiserat om nar vi satt i vart vardagsrum i Shanghai och planerade. Minnen fran geografibockernas bilder pa medelhavsmiljoer i mellanstadiet fladdrar forbi. Luften blir svalare nar vi narmar oss. Palmerna och stranderna i Antibes har bytts mot gulnade kastanjetrad och luften fylls av lukten av morgondagg och rosmarinen som vaxer vilt utmed vagen. I slutet pa en pa en enslig vag kommer vi till en port. ”Le Forquet” laser vi pa en emaljerad skylt samtidigt som vi hor en vanlig rost saga ”you have now reached your final destination”.    

Tillsammans med en nyanland Karin gor vi oss hemmastadda samtidigt som ett askovader mullrande passerar. Det ar kallt pa stengolven i huset nar vi tassar runt som for att inte stora.

Vi lamnar huset pa kvallen och gar den korta promenaden mot de upplysta husfasaderna i Cabris. Det ligger kvallsdagg pa grasmattorna vi passerar. Den lilla byn ar tyst och stilla bortsett fran ett torg dar manniskor samlats for att ata och tala om dagen som varit. Vi gor dem sallskap.

 

Sa kommer da vara gaster. Det blir en frenetisk aktivitet innan detta harliga gang anlander, vin ska kopas, kott ska skivas, nagra nypor farska krydor ska hamtas ute i tradgarden. Som tagna ur en spionthriller glider snart tva morka herrgardsvagnar in pa uppfarten och senare annu en. Familjen ar samlad! Det ar fest! 

 
 

Anekdoter om felkorningar och knasiga GPSer blandas med ljudet av skratt och skrammel fran koket. Snart serveras grillad andouillekorv och kotletter ute pa terassen, Resdamm har under tiden skoljts av och alla samlas runt bordet. Nedanfor oss mot horisonten ser vi ljusen fran ett sensommarens Nice.

 
 
 
Mandagen den 1 oktober i herrens ar 2012
 
 Vi vaknar av en mild signal fran en vackarklocka. Fran vart sovrum ser vi att solen skiner nere vid havet, men uppe hos oss kan vadret inte riktigt bestamma sig. 
 
 
 Nerifran koket hors ljudet av hur nagra agg i kokande vatten studsar mot kastrullbottnen. Det luktar kaffe. Det finns nybakat brod och juice star framme upphallt i en tillbringare. Den aldre delen av familjen har redan satt sig att ata frukost pa terassen. Vi tar ocksa for oss av maten och slar oss ner.
 
- Har kommer de ju!
- Ar ni nervosa?
- Hur kanns det?
 
Dar nagonstans gick det upp for oss vad som faktiskt skulle handa denna dag. En rysning gick genom kroppen. Kanske var det en mistralvind. Kanske var det nagot annat.
 
 
Efter att jag, Lena och Best Man Andreas begett oss ivag tidigt mot Grasse och senare till kyrkan i Cagnes Sur Mer i var roda Mini Cooper borjade gasterna gora sig iordning. Att redogora for vad som egentligen hande sedan ar egentligen omojligt. Dels for att jag inte riktigt minns, dels for att det arsvart att beskriva. Men allt var valdigt fint och vi var valdigt lyckliga. Vi far nog illustrera med bilder istallet for ord.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
Därefter följde en vecka med långa middagar i byn, stros i Nice, boulspel i trädgården, roulettespel i Monte Carlo, grill på terassen, bad i kall pool och ljummet hav och allmänt skönt häng med allmänt, eller faktiskt specifikt sköna människor.
 
  
 
  
 
  
 
 
  
 
 
Till våra nära och kära, tack för en fantastisk vecka!
  
 
 

Kommentarer
Postat av: malinmaskmongo

Äntligen!!!
Här sitter jag nu med tårarna rinnande...
Kanske en mistralvind är orsaken här med... vad det nu är för något...

Tack för bilderna era snygga jävlar ;-)

2012-11-12 @ 12:01:59
Postat av: Kristin Danås

Åh, klumpen i halsen växer när jag läser om er fantastiska dag! Martin, du är en stjärna på att skriva och beskriva! Kan du skriva mina memoarer??

Grattis igen till er båda, vackrare par får man leta efter!

Svar: OK Kristin, da sager vi det. Men det far vanta ett tag va?
meanwhileinshanghai.blogg.se

2012-11-12 @ 12:54:33
URL: http://kristinkakaishanghai.blogg.se
Postat av: Jeanette Alice Thomas

Åhh, vilken beskrivning! Det är så vi minns allt, maten, sällskapet, bilarna, GPS, utsikten, bröllopet ja allt! Ni var underbara och vi hade så fina dagar!! Tack alla som var med och bidrog till detta underbara, och alldeles speciellt TACK till Lena och Martin som såg till att vi fick vara med om detta! Jag säger som Calle, ni är som skapta för varandra!

2012-11-12 @ 17:07:18
Postat av: calle

Vad ska man säga...precis så bra var det.
Släng dig i väggen Bindefeldt. Det är såhär man skapar äkta feststämning som varar en hel vecka, och det är såhär man beskriver det.
Tack igen.

2012-11-12 @ 19:07:25
Postat av: mamma Monica.

Sitter här och återupplever allt en gång till!!
Vilka härliga dagar!! Håller f.ö. med alla ovan om precis allting!! Som sagt, det ska till mycket för att slå detta!

2012-11-12 @ 20:24:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0