Klibbigt ris och drakbåtar

 
De senase dagarna har Kina bjudit på drakbåtsfestival, eller Duanwu (=dubbelfemma)-festival. Eftersom vi inte har någon drakbåt slapp vi paddla och ägnade istället de lediga dagarna åt flyttlådebärande (inte våra, så vi slapp packa!), trevliga middagar och långa promenader till ställen som var stängda. Men det är ju resan som är målet så inte deppade vi ihop för det.
 
 
Grönsaksaffärerna var i alla fall öppna.
 
 
Inte heller kattmatartanten i parken hade tagit ledigt.
 
 
Tur för katterna. Vad skulle de annars äta liksom? Möss? 
 
 
Kaninerna behövde inte heller jobba för maten. De bodde i den.
 
 
Elvakaffit sitter alltid lika fint.
 
 
 
Någon hade tagit ledigt från att slå dank men ville tydligen inte riskera att bli av med sin plats inför kommande dagars slit.
 
 
Vi hann också med ett dygn på 82:a våningen i denna skrapa. En överraskning som heter duga!
 
Shanghai World Financial Center a.k.a. kapsylöppnaren.
 
 
Klart man måste kolla på basket när man borstar tänderna. Uberstylish!
 
 
Så kan man fira en drakbåtsfestival. Vill man göra som kineserna kan man toppa det hela med att äta zong zi, klibbigt ris inlindat i bambublad, eller paddla drakbåt. Det är nämligen så man hedrar minnet av politikern och kinas första poet Qu Yuan, mannen vi har att tacka för våra nyligen avnjutna lediga dagar.
 
Qu Yuan var minister i kungadömet Chu för sisådär 2000 år sen. Han var en både ärlig och lojal politiker, till skillnad från den korrupta makteliten, och blev därför både folklig och populär. En korrupt och mindre ärlig prins förtalade dock Qu som blev utskämd och förvisad. Under sin tid i exil försörjde sig Qu som poet ett tag innan han en dag, närmare bestämt på den femte dagen i den femte månaden i den kinseiska kalendern (ahhh, dubbelfemman!) tog en stor sten och hoppade i floden. Det sägs att folket som sörjde den döde Qu kastade ris inlindat i bambublad i floden för att fiskarna skulle äta det istället för att äta av Qu´s kropp. Det sägs också att människorna som bodde längs med floden paddlade ut i båtar för att försöka rädda Qu. När det inte lyckades plaskade de med paddlarna i vattnet och slog på trummor för att skrämma bort fiskarna från Qu´s kropp. Då vet ni varför det var drakbåtsfestival i Hallstahammar i helgen!
 
 
image005
Zong zi, snart i ett gatukök nära dig!
 
 

Kommentarer
Postat av: Malinmaskmongo

Med risk för att dra hela jämställdhetsrörelsen på mig har jag bara en undran eller kanske snarare förhoppning.

Att det vara kvinnliga fiskar och inte manliga fiskar i floden när det begav sig. För seriöst känner jag dåligt med män som hellre äter ris än kött...

2013-06-13 @ 15:57:50
Postat av: Monica

Lena... vilken simultankapacitet du besitter... så fint du fixar både tandborstning och fjärrkontrollen samtidigt!!! De e tufft att bo på lyxhotell!! Inte e ja avundsjuk inte....

2013-06-18 @ 21:59:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0