Typiskt

 
Två typiska Shanghaibilder:
 
1. Nallebjörnsförsäljare lördag natt klockan 01:23 på krogtätaste gatan i stan.
 
 
Får mig att tänka på det kinesiska bröllopet vi var på för något år sedan. I pausen mellan mannen som spelade panflöjt med näsan och brudens fars tal kastade toastmastern ut små gosedjur från scenen och samtliga bröllopsgäster (utom två som satt med stora ögon och gapande munnar...) fick något galet i blicken. De kastade sig över de runda borden så läskflaskorna välte och dumplingsen flög åt alla möjliga håll. Fler glädjetårar föll under denna stund än under bröllopsceremonin och dagens tal ihop.
Bilden får mig också att tänka på flygresor från Australien och Nya Zeeland till Shanghai. Man vet att man närmar sig rätt gate när varannan stol upptas av en kines och varannan stol av en jättepanda eller ett mjukt och gosigt får i naturlig storlek. Och sist men inte minst får den här bilden mig att tänka på vännens arbetskollega som skulle byta jobb och i avslutningspresent önskade sig - ett gosedjur. Vad ÄR det med vuxna kineser och mjuka djur?
 
 
2. Knallgrön Lamborghini söndag eftermiddag  kl.18:10 utanför flashiga köpcentret.
 
 
Varje dag ser man lyxbilar värda förmögenheter glida runt i stan. Oftast knallgröna, chockrosa eller varför inte skarpt lila? Ibland pyntade med glitter runt nummerplåtarna och Hello Kitty-klädda säten. De sicksackar fram mellan hela familjer på en moped och skrotsamlarna på sina trehjulingar. Det får mig att tänka på Kinas före detta tåg- och järnvägsminister som i dagarna erkänt att han tagit emot mutor på 65 miljoner yuan (vilket är ungefär lika många svenska kronor).
Det får mig också att tänka på det faktum att en medelklassfamilj i Shanghai som funderar på att skaffa sig en bil många gånger får lägga ner sina planer på grund av att de inte har råd med nummerplåten, som oftast kostar mer än själva bilen. På de senaste månadernas nummeplåtsauktioner har lägsta priset legat på runt 80 000 yuan. Och nej, då får du alltså ingen bil på köpet.
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Monica

Ja se dessa kineser.... ni bor definitivt inte i lagomlandet just nu!!!!

2013-06-24 @ 17:12:19
Postat av: Monica


Glömde ju säga att bilen var iofs. väldigt läcker!!!!

2013-06-24 @ 17:13:18
Postat av: malinmaskmongo

Så bor de i mittens rike också. Där får man göra som man vill :-)

2013-07-11 @ 18:42:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0