Matskolan - julspecial

Janssons Frestelse
 
Recept for 4 personer
 
Borja med att skapa lite julstamning i hemmet. Det ar viktigt att vara "in the mood" nar man satter igang. Satt pa nagon fin julskiva. Har du ingen kan du ringa Daniel Tholf i Jonkoping (telefonnummer finns pa Eniro).

 
 
Nar du har kommit i stamning, stoppa undan whiskeyn! INGET tullande. Denna delikata anrattning tillater kraver fullstandigt fokus.
 
 
Kop en sack potatis och skala den noggrannt. Pilla bort eventuella maskar eller missfargningar. Lukta pa potatisen.
 
 
Matberedare ar for fegisar. Se till att skara fina stavar av din potatis. Du maste vara mjuk och foljsam nar du skar. Ungefar som Karate Kid nar han malade staket. 
 
 
 Om du har foljt anvisningarna sa langt sa ser resultatet helt perfekt ut (som nedan). Blotlagg potatisen i kallt vatten for att fa bort lite starkelse. 
 
 
 Se till att koket inte haller for hog temperatur, ca 15.1 grader ar lagom. Da sover potatisen brukar man saga.
 
 
Smorj en form med smor. Se till att komma at i alla horn. Om du vill belona dig sjalv lite kan du ta tjockare lager lite har och var. Se bild.
 
 
 Ta fram ansjovisen. Kann pa burken. Vag den i din hand. Titta pa den. Den ar som ett litet Andy Warhol konstverk. Oppna den varsamt och stirra en stund pa innehallet.
 
 
Borja varva potatis och ansjovis i formen. Glom for i helvete inte svartpeppar!
 
 
 Pausa. Blang pa nagot, tex ut genom fonstret. Andas genom nasan och ut genom munnen. Los ett sodoku.
 
 
Tillbaka! Nu ger vi oss pa pepparn! Den ska vara svart och det ska vara hela korn. Se bilden.
 
 
Placera pepparn i ett hopvikt papper. Knacka lite latt med ett verktyg till pepparn krossas.
 
 
 Det ar bra om det ser ut sahar efterat. Pa med alltihop i lager efter lager! Var inte snal. Ju mer desto battre! Har du jattemycket peppar hemma? Ta hela skiten vetja.
 
 
Fyll upp med gradde blandat med ansjovisspad. Hall pa i en strid strom till det blir ytspanning i formen. Da ar det lagom. 
 
Sa dar ja! Nu har du en fard.... Loken! Glom for fan inte loken! Gul lok ska det vara. Skulle man glomma sa kan man med hjalp av en skopformad hand grava ner den i formen. Passa da aven pa att smaka av genom slicka lite pa fingrarna mellan varje gravd grop.
 
 
Har man mycket tid over kan man rulla ett gang kottbullar simultant. Placera de sma rackarna i perfekta led. Det ska se ut som ett modernt konstverk.
 
 
 
Stall alltihop pa bordet och begrunda harligheten. Dekorera med sma trivsamma ol och lite snaps. Absolut paron ar ett exempel pa en klassisk julsnaps.
 
 
 
 God Jul!
 

Nord och Syd

 
Det handlar mycket om Korea i den här delen av världen nu. Val i Syd idag och häromdagen ett år sedan Nords allsmäktige, fantastiske, genialiske käre ledare gick bort och lämnade Nordkorea i stor sorg. Ni vet han som var en av världens smartaste män. Han som slog inte mindre än elva hole-in-one på sin första golfrunda. Han som kunde kontrollera vädret med hjälp av sitt humör. Han som komponerade sex operor, samtliga bättre än alla världens övriga operor tillsammans.
 
När vi var i Seoul passade vi på att besöka gränsen till denna fredsälskande folkrepublik även kallad Nordkorea. Med oss på utflykten hade vi en fnittrig guide, en karriärskille från Singapore och ett par beresta indonesiska pensionärer, bosatta i Holland. Guiden pratade länge och väl om Han liver, efteråt har jag förstått att det var floden, Han river, som vi färdades längs med. Karriärskillen pratade om att han nyligen varit i Sverige på jobbresa och hur fint han tyckte det var, särskilt i Genève. Penisonärsparet pratade oavbrutet om alla länder de besökt. På det hela taget ett ganska trevligt resesällskap.
 
Vi åkte till Dorasan station, sista stoppet i Sydkorea på tåglinjen som förbinder Syd och Nord. Det var dock glest mellan avgångarna. Senaste tåget gick 2008.
 
 Mot Pyeonyang
 
 
Jag och vårt resesällkap väntade förgäves på nästa avgång.
 
 
 
Vi kunde kika över gränsen, mot propagandabyn som Nordkorea byggt upp för att visa hur bra de har det där på andra sidan gränsen. Inte en kotte syntes till.
 
 
 
 
 Sen åkte vi till Imjingak, en park som byggts för de familjer som splittrades under Koreakriget. Varje nyår åker koreaner på sydsidan hit och dukar upp festmåltider och bugar mot sina hembyar och familjemedlemmar som de inte sett på dryga 60 år.
 
 
 Freedom bridge, bron mellan Syd och Nord.
 
 
 Hoppet om ett enat Korea lever ännu.
 
 
 
Fyra tunnlar har hittills upptäckts under gränsen mellan Syd- och Nordkorea. Vi gick ner i en av dem. Den var så djup, brant och lång att vakterna high-five:ade våra penionärskompisar när de tagit sig upp igen. När denna tunnel upptäcktes hävdade Nordkoreanerna att de inte alls byggt tunneln i något invasionssyfte, de skulle ju bara leta kol! Men lite svart färg på väggarna övertygade inte sydkoreanerna om detta.
 
Till sist, det slutliga beviset på att jag håller på att transformerats till kinses.
 
 
 
 I just can't help it.
 
 

En vecka går fort

 
 
De kom
 
 
Så kom de då till slut. Från Huskvarna till Shanghai. Pigga och glada. Med prinskorv och bruna bönor, godis och tomtar, glögg och salta pinnar, tidningar och vin.
 
 
 God Jul!
 
 
 
 
De såg
 
 
            
                           Shanghai by night                                                                Shanghai by day
 
Shanghai by brunchtime
 
 ..och mycket, mycket mer. Tänk vad man kan klämma in på en knapp vecka.
 
 
De segrade
 
 
            
     Över ätpinnarna                                                                        I yatzy.
     Det är rätt kul det här med pinnar, sa Mulle.                            Ska jag ta det på chans eller på yatzy, sa Fia
     Man blir glad varje gång man får in en bit mat i munnen.
 
 
 
Över 21 km
 
 
Tack Mulle och Fia för att ni kom, för att ni såg och för att ni segrade.
 
 

På insidan av en toadörr i Seoul

 
Det ska vara lätt att göra rätt. Men ack så svårt ändå.
 
 
 

RSS 2.0